Karbo's nytårstanker 2001

Hvilke tendenser ser vi indenfor edb her ved starten på det ny år? Der er nyudviklinger på vej indenfor alle områder, så det vil være umuligt at beskrive alle trends og tendenser. Lad mig i stedet fremhæve en håndfuld områder, som jeg ser frem til ny spændende tiltag indenfor.

 • Hurtigere CPU'er?
 • Hvad med RAM?
 • Diske og Drev
 • USB 2.0
 • Hurtigere Internet

  Får vi hurtigere CPU'er?

  Ja, det gør vi, men spørgsmålet er, om det får nogen betydning. Udviklingen af ny CPU'er har de seneste 10 år været med til at piske ny software frem, som har krævet bedre hardware osv. osv.

  Meget tyder på, at der er en pause i dette ridt. Med 90% af dagens software har det ingen betydning om du har en 400 MHz eller en 800 MHz CPU. De eneste undtagelser er video-redigeringssoftware, som kan bruge ubegrænset computer-power og meget store billedbehandlingsopgaver. Mange mener som jeg, at livet er for kort til video-redigering på pc - det kan være en dræbende langsommelig beskæftigelse. Og billedbehandling kræver først og fremmest meget RAM.

  Først når der indbygges talegenkendelse i programmerne, får vi for alvor brug for GigaHertz-processorer.


  Hvad med RAM?

  Heldigvis faldt priserne på almindelig RAM i det forgangne år. Så hvis ikke du allerede har 256 MB i pc'en, så er det en god idé at få opgraderet på den front. I det ny år kommer så DDR RAM, som giver en fordobling af hastigheden til/fra RAM (DDR står for Double Data Rate). Der vil nok gå adskillige måneder før teknikken for alvor slår igennem, men det bliver med stor sikkerhed en succes. Det smarte er nemlig, at DDR RAM ikke er dyrere at fremstille end den traditionelle SD RAM. I starten bliver det dog nok noget dyrere, men fra år 2002 burde priserne på denne ny RAM-type være nede igen.

  DDR RAM kræver bundkort med en helt ny generation af chipsæt, så man kan ikke opgradere en gammel pc med den ny RAM.


  Diske og Drev

  Hvad kommer der til at ske indenfor harddisk og andre drevtyper? Så vidt jeg er bekendt, er der ikke ny og revolutionerende drevtyper på vej i 2001. Desværre, det ville ellers være rigtig dejligt. Vi ser derimod en kraftig kvalitetsudvikling indenfor de eksisterende typer, især harddiske og CD-ROM-brændere.

  Harddiskene videreudvikles især af firmaer som IBM og Maxtor. Standarddiskstørrelsen er på vej mod 40GB, og i år kommer vi til at se diske på 120 GB og derover. Det er godt i forhold til digital fotografering, brug af MP3 og multimedie i det hele taget. Den dag digital videooptagelse og -redigering bliver alment udbredt, bliver der for alvor brug for de store diske. En almindelig spillefilm på 90 minutter fylder cirka 3 GB i top-kvalitet (DVD), når den optages til harddisk. Så der skal en del harddisk til, hvis hele familiens video-samling skal overføres til harddisk. 40 film fylder 120 GB. Disse tal gælder som sagt den højeste kvalitet med eksisterende kompressions-teknologi. Hvis man accepterer VHS-like kvalitet fykder det kun det halve, og der kommer løbende bedre kompressions-metoder på markedet.

  En nyhed, som får betydning i ny pc'er, bliver interfacet Serial ATA. I de nuværende modeller forbindes harddisken til bundkortet med et meget upraktisk bredkabel. Den ny standard (der kræver ny bundkort og harddiske) benytter et tyndt kabel med få ledere, og det vil lette arbejdet med at bygge pc'er. De gamle brede kabler er upraktiske og kan hindre god luftcirkulation i kabinettet.

  Serial ATA er også fremtidssikret på den måde, at der er "rum" til større båndbredder. Harddisk-fabrikanterne tryller større og større datamængder ned på de tynde plader, harddisken er opbygget af. Og når datatætheden øges, vil læse-hastigheden ligeledes øges (ved uændret rotations-hastighed). Faktisk har denne lidt indirekte hastighedsforøgelse betydet at ATA-standarden har måttet revideres mange gange de senere år (ATA/33, ATA/66 og ATA/100). Med serial ATA skulle der blive en mere naturlig udvikling på denne front.

  Et af de største problemer ved det eksisterende interface er, at man kun kan forbinde fire enheder til et bundkort, og at harddiske og CD-ROM-drev ikke fungerer optimalt sammen. Det har vi skrevet meget om i Spørgsmål & Svar. Hvorvidt Serial ATA kan løse dette problem er uvist.


  Fortsættes ...  Copyright (c) 2000-2002 by Michael B. Karbo.