JPG-formatet

 • Næste side
 • Forrige side

 • JPEG står for Joint Photographers Expert Group. JPG er bitmap-format med op til 24 bit farvedybde og variabel kompression, som er udviklet af JPEG.

  JPEG-normen er egentlig et sæt af kompressions-algoritmer. Derfor bruges JPG i mange filtyper (JPG, JFIF, TIFF og PDF).

  I normal omtale henviser JPG både til kompresionsmetoden og til filformatet.

  Kompression med tab

  Det specielle ved JPEG er, at der komprimeres med tab. Under kompression fjernes billeddetaljer. Ideen er at fjerne de mmest subtile nuancer i billedet, som man alligvel ikke kan se.

  Kompressionen kan rangere fra cirka 3:1 op til omkring 100:1. Det fantastiske er, at ved kompressioner fra 10:1 og op til 30:1 er der ofte ikke noget tab at se for det menneskelige øje. Den praktisk mulige kompression varierer meget fra billede til billede.

  Når tabet bliver synligt, ses det såkaldte artefakter. Det kan være synlige kvadrater eller posterizing (?).

  På web er JPG at foretrække fremfor GIF, når det dreejer sig om fotos og andre billeder med stor farvedybde og stor opløsning. JPEG er ikke god til tegninger, tekster og lignende, hvor der indgår skarpe linjer og kanter og ensfarvede flader.

  JPG understøtter ikke transparens.

  JPG-filer kan gemmes i et progressivt format, hvor billedet indlæses i flere overlappende lag, der trinvis danner det fulde, detaljerede billede (som Interlaced GIF).

  Flere algoritmer

  Som tidligere nævnt består JPEG ikke af een men af flere kompressions-algoritmer. Het centalt er DCT (Discreet Cosine Transform).

  Her er det værd at bemærke, at ikke alle programmer udnytter alle algoritmerne. I praksis betyder det, at visse programmer laver en meget enklere kompression, med et mere primitivt resultat til følge.

  Et program som Adobe Photoshop har en god JPG-engine, hvor alle algoritmerne udnyttes. Det betyder, at kompressionen tager noget længere tid, men til gengæld bliver resulatet meget bedre. Det gælder især ved kraftigere kompressioner. Hvis du har en ældre kopi af Paint Shop Pro (fx version 4), så foregår JPG-kompressionen lynhurtigt der - uanset kompressionsgraden. Men billederne bliver også meget ringere ved kraftige kompressioner.

  Eksempel

  Herover ses de firkantede såkaldte artefakter, som er en følge af JPG. De kommer altid omkring skarpe kanter. I billedet herover er der helt adskildte ensfarvede flader. De sorte, som er tallene og baggrunden, som er hvid. Den slags er JPG ikke god til; man ser tydeligt, at der billedet tilføres "snavs".

  Hvis du har et billede med synlige JPG-artefakter, som herover, kan disse fjernes ved hjælp. Blandt andet har programmet Adobe PhotoDeluxe et filter, som ret effektivt kan fjerne den slags:

  Filter i PhotoDeluxe

  Her er et eksempel på virkningen:

  Filter i PhotoDeluxe

  Ny version af JPG

  JPG står overfor en gennemgribende fornyelse kaldet JPEG2000.


 • Næste side
 • Billedeksempler
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.