Flash og Director 1.

 • Næste side
 • Forrige side

 • Director eller Flash - hvad er hvad

  De fleste har set navnene Flash og Shockwave på Internettet. Du har sikkert selv en fornemmelse for, at der er tale om noget multimedie. Men hvad er forskellen på de to formater - det er der mange, som ikke helt har fået fat i. Lad mig her kort prøve at beskrive de to formater, hvis oprindelse går nogle år tilbage i tiden.

  Netscape med plugins

  I årene 1996-98 flød internettet med plug-ins til alverdens besynderlige multimedie-formater. Ideen var, at et firma kunne opfinde et nyt multimedieformat, der fx kunne vise små videooptagelser med lyd. Det eneste det krævede var, at brugeren hentede et lille plugin et sted på nettet. Når det var installeret i browseren, kunne det ny format vises:

  Hele systemet med plug-ins var en følge af browseren Netscpe Navigator, som var totalt dominerende i disse år. Netscape var (modsat Microsoft) meget indstillet på at arbejde med åbne formater, og enhver kunne fremstille plug-ins til deres browser.

  Oprindeligt var der FutureSplash ...

  Mange af disse plugins var dog totalt uinteressante og rimeligt besværlige at have med at gøre. Men blandt de mange mere eller mindre uheldige formater var der et, som viste rigtig gode takter. Det var firmaet FutureSplash, som havde et format af samme navn.

  FutureSplash var en form for animeret GIF. Altså små tegnefilm, som kunne fremvises i browseren, når først plug-in'et var installeret. Flash-formatet var specielt på to måder:

 • Plugin'et fyldte bare 100 - 200 KB
 • Animationerne var fremstillet i et vektor-format

  Begge forhold var med til at gøre Flash til et format, der ikke bare overlevede, men også blev en stor succes. Mange af de tidlige plugins til video-fremvisning fyldte op mod 1 MB, og det var helt håbløst på et tidspunkt, hvor 33.6 Kbit modems var standarden. Flash-plugin'et kunne downloades på ganske kort tid, så det var med til at gøre formatet udbredt.

  Vektorformat

  Endnu vigtigere var vektor-formatet i de små Flash-animationer. Vektorgrafik bygger på matematiske beskrivelser af geometriske figurer:

  Ved at gemme billederne i et vektoriseret format, kunne man pludselig lave flotte animationer på ganske få kilobytes størrelse. Og det er noget helt andet end animerede GIF'er, som indeholder store portioner bitmaps og derfor hurtig blliver meget store filer.

  Så kreative personer kunne altså fremstille kompakte animationer, der lynhurtigt kunne overføres på Internettet. Man fremstillede dem i FutureSplash's eget program, som designeren skulle betale for - deri lå forretningen for FutureSplash.

  Plugin'et var gratis, og i kraft af dets meget begrænsede størrelse fik det hurtigt stor udbredelse på nettet. Derfor blev Flash (eller rettere formatets forgænger) en stor succes.


  Fortsættes ...


 • Næste side
 • Karbosguide.dk


  Copyright Michael Karbo.