Om Paint Shop Pro mfl.

På denne og de følgende sider kan du især læse om et af de allermest populære grafikprogrammer, nemlig Paint Shop Pro.

 • Næste side
 • Forrige side
 • Start

 • Om Paint Shop Pro

  Paint Shop Pro (PSP) er et gammelt sharewareprogram til billedbehandling, som er meget anderkendt og udbredt.

  PSP fremstilles af firmaet Jasc, som lever af at sælge dette og et par andre multimedieprogrammer. Du kan købe Jasc programmer online hos disse danske firmaer:

 • www.iwantgraphics.dk
 • www.prosoft.dk

  Tilbage i starten af 1990'erne var PSP stort set enerådende på markedet. Jeg har især brugt Paint Shop Pro i versionerne 3 og 4. Jeg har faktisk en registreret udgave af version 4.14, som jeg stadig bruger dagligt til at lave skærmdumps med. Faktisk er Paint Shop Pro nok (sammen med Word) det program, jeg har benyttet allermest gennem de seneste 8-10 år.

  Fordelen ved Paint Shop Pro er, at det er utroligt lille, hurtigt og effektivt. Her ser du et skærmdump fra version 4.14 fra 1997:

  Beskæring foregår lynhurtigt ved, at jeg markerer og taster Shift+R.

  Shareware-politik

  I de senere år har Jasc ændret taktik. Før kunne man downloade en fuld version af deres program, som man så kunne benytte uden at betale for den. Pointen var, at en vis procentdel af brugerne alligevel betalte, og dermed kom der også penge i kassen.

  Jeg betalte selv $29 for version 4.14 i 1997 - og det var da rimeligt, da jeg nu benyttede programmet hver dag (og stadig gør det).

  Med version 5 blev strategien lagt om. Nu kan man kun downloade en tidsbegrænset trial-version. Programmet virker kun i 30 dage. Derefter skal man betale for at kunne fortsætte brugen. Samtidig er Paint Shop Pro blevet meget større og mere omfattende. Denne ændring har nok betydet en vis nedgang i brugen af Paint Shop Pro.


  Mange konkurrenter

  Samtidig er der de senere år kommet meget fokus på billedbehandling, og der er kommet mange gode og billige programmer på markedet. Lad mig her nævne to, som er direkte konkurrenter til Paint Shop Pro:

  Det meget succesrige taiwanesiske program Ulead PhotoImpact (læs min artikel)

  Lview (web-site), som efter nogle år i soveposen er tilbage med en slagkraftig ny version, som er fuldt ud anvendelig.

  Disse tre programmer udgør nok de mest moderne af de billige programmer til billedbehandling. De kan alle downloades i trial-versioner og købes over Internettet:

  Program Pris
  Paint Shop Pro $99
  PhotoImpact $75
  LView $58.

  Programmerne kan som sagt alle downloades. Men det er nok urimeligt at sammenligne dem på prisen. Paint Shop Pro er langt det mest omfattende program - i de nye versioner 7 og 8 kan det næsten konkurrere med Adobe Photoshop. Men personligt foretrækker jeg klart Photoshop, når det gælder et "komplet" grafikprogram. Paint Shop Pro virker for tungt og klodset - det er min personlige mening.


  Paint Shop Pro version 4

  Som nævnt har Paint Shop Pro udviklet sig utroligt meget gennem årene. Op til version 4 var det virkeligt et no-nonsense program med meget enkel og intuitiv betjening. Her ser du skærmdump fra Paint Shop Pro version 4.14

  Hvis du undrer dig over udseendet af farvepaletten i højre side, så skyldes de sære farver, at jeg har reduceret billedets farvedybde til 4 bit for at "skrumpe" billedfilen her.

  Paint Shop Pro version 4's funktionalitet er efter min mening uovertruffen - i hvert fald til ganske bestemte opgaver, som jeg gentager mange gange dagligt i forbindelse med mit arbejde. Og programmet er lynhurtigt! Den eneste mangel er, at den kraftige JPEG-kompressionen, som er lidt primitiv; der benytter jeg Photoshop i stedet.

  Til helt enkle og trivielle opgaver (som screen-capture med efterfølgende lagring i GIF/PNG/JPG) er Paint Shop Pro 4.14 langt bedre end Photoshop, som er stort, tungt og langsommeligt.

  Hvis du kan finde (eller har) en shareware-version af version 4.14 - så gem den! Jasc sælger den ikke længere!


  Lad mig til sidst nævne Jasc's nyeste program (fra 2002). After Shot er en billedbrowser, der er ideel for den digitale fotograf. Læs mere Jasc After Shot her, og her!


  Fortsættes ...

 • Næste side
 • Forrige side
 • Start


  Copyright Michael Karbo.