Modul 10b4. Om LAN - netværk - fortsat

Hub eller switchboks

 • Næste side
 • Forrige side

 • Ethernet er langt den mest udbredte netværkstype. Og som du så det, kan man forbinde pc'erne helt enkelt på en streng af BNC. Det er det mest primitive net.

  Oftere benytter man en hub. Det er en lille kasse med en masse stik. Den placeres centralt i rummet eller bygningen, og elektrikeren trækker kabler fra Hub'en ud i alle lokaler og laver stik der.

  Her ser du en 8-ports hub. På forsiden er der lamper, der viser hvilke porte, der er aktive. På bagsiden ses PDS-kablerne gå ind i hub'en. Stikkene er af typen RJ45. Det gælder også de to stik på hub'ens forside, som ses til højre. De er beregnet til at forbinde flere hubs:

  Her ser du en 10/100 mbit-hub; du kan måske se, at port 2, 5 og 8 kun lyser med en gul lampe, det betyder at der er 10 mbit forbindelser. Modsat lyser port 1, 4 og 7 med to gule lamper; der er 100 mbit forbindelser.

  10/100 Mbit-hub'en indstiller sig selv efter hastigheden. Det kaldesautosense . Det samme gør 10/100 mbit netkortene; de kan forbindes 10 mbit eller 100 mbit hubs, de indretter sig efter forholdene.

  Alle nettets pc'er er altså forbundet ind til "midten", hvor hub'en står. Det kaldes en "stjerne-topologi".

  Hub'ens begrænsninger

  En hub er ret billig - typisk koster en 8-ports hub til 10 Mbit under 400 kr. Men da man kan få 10/100 mbit hubs til næsten samme pris, er det selvfølgelig det, man skal vælge!

  En hub er dog en ret primitiv indretning. Det eneste den gør, er at forstærke netværksignalet fra den port det modtages. Hvis én pc råber på en anden, modtager hub'en dette råb. Den sender det videre ud på alle portene, hvor modtageren så reagerer på det.

  Hvis pc nummer 1 sender en pakke data afsted mod pc2, så modtages pakken i hub'en, og den sendes videre til både pc2, pc3 og pc4 eksempelvis. pc2 modtager data, mens al trafikken ud til pc3 og pc4 er ren støj, spild.

  Her ryger vi ind i en begrænsning: Hvis der er for mange pc'er i et Ethernet, kan man ikke nøjes med hub'er. Ethernettet er i sin grundstruktur ret kaotisk - alle pc'er råber i munden på hinanden. Og hvis man kobler hub på hub sammen - så bliver det til et kaos, og nettet bryder sammen. Men der er råd for det.


  Intelligente hub's: Switch-bokse

  Switchen er en intelligent udgave af hub'en. Den kigger ned i hver datapakke, den modtager og aflæser modtageren. Derefter sendes datapakken kun videre til rette modtager. Og det støjer jo noget mindre på nettet.

  Så når nettet kommer op på mere end 6-8 pc'er, er det nok tid at indkoble en switch-boks. De mindste modeller er med 5 porte og koster fra omkring 800 kr. og opefter.

  En anden variant er switchbokse, der har en eller to 1000 Mbit-porte (gigabit), der bruges til serveren. Så kan der fx være 12 eller 242 styk 100 Mbit-porte til de almindelige brugere. På den måde kan serveren have ti gange så stor trafik som arbejdsstationerne. Disse produkter er meget dyre, men som indenfor alt andet hardware, så rasler priserne ned.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.