Modul 10b5. Om LAN - netværk - fortsat

Netkortet

 • Næste side
 • Forrige side

 • Netkort er blevet enormt billige i løbet af de sidste 5 år.

  Her ses et af de helt billige 10 Mbit netkort, der bestykket med en Realtek RTL8029-chip. Det fungerer udmærket, bare du har drivere dertil. Du ser tydeligt at dette er etcombo-kort. Der er nemlig både BNC-stik (øverst) og RJ45-stik (nederst). Kortet finder selv ud af, om du har tilsluttet den ene eller den anden stiktype. Og det koster under 100 kr!


  10 eller 100 Mbit?

  PDS-cabling kan bruges både til 10 og 100 Mbit net. Det er smart, fordi du kan altid starte med et billigt 10 Mbit-net. Hvis behovet så senere vokser, kan du skifte netkort og hub til 100 Mbit.

  Problemet med 100 Mbit net har været prisen på hubs og switch-bokse, men de er i dag så langt nede, at jeg kun kan anbefale 10/100 mbit udstyr - både netkort og hub/switch.


  Token Ring

  Der findes flere typer net, men langt det mest udbredte er Ethernet. Token Ring (TR) er en dyr og avanceret form for net. TR bruges især i banker og den slags større net, hvor sikkerheden er i top, og hvor man altid har haft IBM som leverandør. Token Ring kan køre i to hastigheder: 4 eller 16 Mbit. Det lyder ikke af meget, men TR udnytter båndbredden bedre end Ethernet gør det. Derfor kan et 4 Mbit TR-net være fuldt ud lige så effektivt som det bedste 10 Mbit Ethernet. Data kører i en ring i et TR-net, og de centrale bokse hedder MAU'er (svarer til hubs). Kablingen kan være almindelig PDS.

  Ethernet er langt det billigste net at starte op med. Det kan så udbygges næsten uendeligt ved hjælp af switches og routere. Ethernet-produkter fremstilles i enormt mange forskellige fabrikater, men det hele kan snakke sammen. Der sker langt større teknologisk udvikling indenfor Ethernet end indefor nogen anden nettype.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.