Modul 10c1. Lidt om Internettet

 • Introduktion til Internetforbindelsen
 • Næste side
 • Forrige side

 • Hvad skal der til?

  For at kunne komme på Internettet, skal du havefølgenmde klar:

 • Et modem, som kan være analogt eller digitalt
 • En tilslutning til Internettet, fx via telefonlinje eller anden netværksforbindelse.
 • Derudover skal Windows være konfigureret med TCP/IP og en række andre komponenter.

  Alt det kan du læse om i flere af mine hæfter som "Internet - lær det selv", så det vil jeg ikke gennemgå her.

  Internet-udbyderen

  Du skal også have en Internet-udbyder. Her skal du skal kigge på priserne, for de svinger en del. Lad mig gøre reklame for en mindre, uafhængig udbyder: DANBBS. Der kan du få dial-in (adgang til at ringe op til udbyderen) for et årligt gebyr på kr. 399,00. DanBBS kan anbefales, Internet-forbindelsen er utrolig stabil. Firmaet er mange år gammelt, og jeg har selv brugt dem i mere end fire år.

  Du skal for det meste betale for hvert minut, du er på nettet. Minutpriserne svinger på den måde fra 7 til 28, og det gælder opkald fra hele landet! Du må selv undersøge de aktuelle minutpriser, for de ændres løbende, heldigvis bliver det for det meste billigere. Cybercity tilbyder abonnementer til fast pris med frit forbrug, og det er nok fremtidens abonnementsform. Det benyter jeg selv.


  Den fysiske opkobling

  Når du er på Internettet, er din pc altså forbundet til en netværk med andre computere. Selve netværksforbindelsen kan se meget forskellig ud:

 • Du har et modem, og dulogger ind på netværket til en pc, der også har et modem tilkoblet. Jereskabling består af telefonnettet. Du ringer op til den anden pc via modem, og når forbindelsen er klar, er du på nettet.

 • Du har en ISDN telefonlinje. Pc'en er her tilkoblet et ISDN-modem (som ikke er et modem, men det siger man alligevel). Din Internetudbyder har tilsvarende en ISDN-linje ind i huset, og du ringer op på den. Når forbindelsen er i orden, er du på nettet.

 • Din pc er tilkoblet et LAN (lokalnet), som har en Internetforbindelse. Internettet er i så faldrouted til dit LAN.Lokalnettet forbinder et eller andet antal pc'er. Via en router (et avanceret netkort)kobles jeres net til Internettet. Forbindelsen fra LAN til Internet kan være modem, ISDN eller andet.

  Efter opkoblingen er din pc tilkoblet et net, der består af millioner af pc'er i et stort, labyrintisk net.


  Anarkistisk net

  Internettet er specielt i forhold til andre net, ved det at det er totalt anarkistisk. Der er ingen systemanvarlig! Dette forhold har en logisk forklaring: Internettet blev startet af det amerikanske militær i starten af 1970'erne. Det var under den kolde krig, og man ville lave et edb-net, der var "usårligt". Det skulle kunne fungere uden en fælles sårbar central, som fjenden kunne eliminere.

  Nettet fungerer uanset, hvor mange pc'er og hvilken slags, der er tilkoblet. På den måde er nettet unikt, for i dag vokser det frit i alle retninger uden ret megen kontrol eller planlægning.

  Nettets store problem er hastigheden. Der er svingende grad af båndbredde. Selv med en ISDN-linje kan man ikke altid forvente ordentlig hastighed, for på bestemte tidspunkter er voldsom trængsel på nettet.

  God båndbredde

  Hvis vi skal kigge lidt fremad, ser de fremtidige muligheder for hurtig og kraftfuld Internetadgang således ud:

  TeknikKommentar
  K5656 Kbit modemer efter den fælles V.90-standard.
  K56 bundle Flere telefonlinjer med hvert deres modem kan bundles til én fælles linje. Kræver specielt software, men det virker. To bundlede linjer giver ca 75% forbedring. Benyttes meget i USA, hvor ISDN ikke er særligt udbredt.
  ISDN Hurtig, velfungerende. Eksisterer allerede og kan installeres i 85 % af de danske husstande.
  ISDN AO/Di Forbedret ISDN, som giver konstant opkobling. Findes ikke i Danmark.
  ADSL Kan installeres overalt, hvor der er telefonlinjer med max 3 km afstand til en central. Telefonen fungerer samtidig med Internet-forbindelsen, som er konstant.
  Kabelmodem Højhastighedsforbindelse, der udnytter TV-kabler i bynet. Nogle steder er forbindelsen en-vejs (kræver supplerende modem), andre steder tovejs (kræver ikke modem).


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs meget mere om Internet i hæftet "Internet - lær det selv".
  Se også Internet med Windows 98, fra IDG Forlag.

  Læs meget mere om hjemmesider og HTML i hæftet "Hjemmesider- lær det selv".