Modul 10c5. Om kompression på Internettet

 • Om Kompression
 • Næste side
 • Forrige side

 • Kompression forbedrer hastigheden

  Når vi taler om båndbredde på Internettet, skal vi ikke glemme de data, der skal forsendes. For ganske som båndbredden sikkert bliver bedre med tiden, så vil vores metoder til at sende data også blive forbedret. Data er jo bits og ikke andet, men indholdet af disse bits kan være meget forskellig. Nettet er ligeglad, om vi sender ukomprimerede tekstfiler, billeder og videoklips, eller om vi fremsender stærkt komprimerede udgaver af det samme. Forskellen ligger i overførselshastigheden.

  Derfor ser vi en voldsom udvikling i pakketeknikker . Det er i dag muligt at komprimere farvefotos, så de kun fylder 1 eller 2% af den originale datamængde (i JPG-formatet).

  Man kan overføre højkvalitets video (meget bedre end VHS) med CD-lyd ved en datastrøm på blot 600 KB/sekund (MPEG-2). For blot 6-8 år siden var der ingen som troede, at det nogensinde ville blive muligt.

  Se også gennemgangen af MP3-lydformatet.

  Kompressionerne virker på grund af de utroligt kraftige pc'er, vi har fået. Der skalmeget computer-power til at pakke data så hårdt, men det betyder jo ikke noget. Det er ikke pc'en, der udgør flaskehalsen, det er Internettet.

  Hvis du kigger på illustrationen herover, skal du bemærke, at der skal være den samme kompressionsenhed i begge ender af forsendelsen. Ydermere kan man sige, at jo mere, du pakker data, jo mere computer-power skal der til - både til at pakke og udpakke.

  Pakning kan give tab

  Endelig kan man sige, at nogle pakketeknikker medfører tab, andre gør det ikke. Hvis du pakker et farvefoto til kun at fylde 1% af det oprindelige - så mister du en masse detaljer. Men i nogle situationer er det acceptabelt.

  Lad os se nogle kendte pakketeknologier. Pakning bruges nemlig masser af steder i pc-verdenen:

  Teknik Bruges til Tabsfri
  ZIP Pakker filer af alle typer efter LZH-algoritmen
  (et matematisk princip).
  Ja
  GIF Pakker bitmaps (skærmbilleder, grafik). LZH. Ja
  JPG Pakker bitmaps, men bruges i sær til fotos.
  Kan pakke med forskellig kompressionsgrad.
  Nej
  Drivespace
  Stacker
  Disk-kompressionsprogrammer
  Især brugt under DOS og Windows 95
  Ja
  MJPEG Pakker levende billeder, video-sekvenser.
  Flere kompressionsgrader.
  Nej
  MPEG-2 Pakker levende billeder, video-sekvenser.
  Kræver kraftig processor.
  Bruges i DVD og HDTV (digitalt TV).
  Nej
  MP3 Kompression af digital lyd
  Kompression 1:12
  nej
  ikke hørbart
  MNP 5 og V.42bis Pakker data mellem to modemer. Ja

  Jeg kan anbefale bogen "Det digitale liv" af Nicholas Negroponte, hvis du er interesseret i sammenhængen mellem båndbredde og pakke/kode-teknologier. Han beskriver et fremtidig net, som er en stor bitstrøm. Nettet rummer data fra telefoni, Internet og fjernsyn samt meget mere. Det hele kører i en stor strøm, hvor indholdet først skal afkodes, før man kan se, hvad det er for data. Der bliver ingen forskel på fjernsyn og Internet!


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs meget mere om Internet i hæftet "Internet - lær det selv".
  Se også Internet med Windows 98, fra IDG Forlag.

  Læs meget mere om hjemmesider og HTML i hæftet "Hjemmesider- lær det selv".