Modul 2d1 Om chipsæt


 • Hvad er et chipsæt?
 • Ny teknologier - ny chipsæt
 • Triton i to generationer
 • Intel 82430TX
 • Næste side
 • Forrige side

 • Hvad er et chipsæt?

  Når vi taler om busser og bundkort, taler vi også om chipsæt. Chipsættene er en håndfuld intelligente controller-chips, som findes på ethvert bundkort. De er tæt knyttede til CPU'en, idet de fører kontrol med enheder udenom CPU'en:

  Chipsættene aflaster CPU'en og bidrager til bundkortet med en lang række funktioner. Uden chipsættene ville hverken RAM eller I/O-busserne kunne fungere sammen med CPU'en.


  Ny teknologier - ny chipsæt

  Chipsættene er centrale komponenter på bundkortene; når der kommer teknologske nyskabelser (og det gør der hele tiden) følges de gerne af ny chipsæt. Nye chipsæt giver ofte:

 • Større hastighed på en eller flere af busserne.
 • Udnyttelse af ny faciliteter (ny RAM-typer, ny busser, forbedret EIDE el. lign.).

  Der findes flere leverandører af Pentium-chipsæt:

 • Intel
 • SIS
 • Opti
 • Via
 • AMD

  Firmaet Intel har hidtil været førende indenfor chipsæt til Pentium-bundkort, så lad os lige nævne deres chipsæt, som har navne hentet i astronomien.

  I juni 1994 kom Neptune-chipsættet (82434NX), der afløste Mercur-sættet (82434LX). I begge chipsæt var der problemer med PCI-bussen. I januar 1995 kom Intels første Triton-sæt, hvor det hele virkede. Som nyt i dette chipsæt understøttes EDO-RAM, og der tilbydes stærkt forbedret harddisk-ydelse via bus master integrated EIDE-control. En anden nyhed var NSP (Native Signal Processing )- én af de mange nyskabelser, som hurtigt gik i glemmebogen.


  Triton første og anden udgave

  Sidst i 1995 kom det første Triton-sæt: 82430FX

  Kort derefter, i februar 1996 kom anden generation af Triton. Det kom i to versioner 82430VX og 82430HX, og blev nogle særdeles godt solgte chipsæt til Pentium-bundkort. Det sidste (HX) er langt det hurtigste af de to chipsæt.

  VX og HX ligner hinanden, men de er alligevel forskellige. 430HX består af to chips og er beregnet på de mere professionelle pc'er. 430VX består af fire chips; sættet er lidt billigere end HX, og det er rettet mod hjemme-pc-markedet. Lad os se på indholdet af chipsættene.

  Chipsæt
  Indhold
  82430HX
  82439HX System Controller (TXC)
  + 82371SB PCI ISA IDE Accelerator
  82430VX
  82437VX System Controller (TVX)
  + 2 stk. 82438VX Data Path Units (TDX)
  + 82371SB PCI ISA IDE Accelerator


  Fælles for begge chipsæt er 82371SB, som er en "PCI ISA IDE Accelerator-chip". Den kaldes også PIIX3, hvilket nogle måske vil kende fra den Windows 95 device-driver, der følger med ASUS T2P4-board. Chippen danner bro mellem CPU, ISA- og PCI-bus. Det ny er, at den tillader samtidig (concurrent) aktivitet alle tre steder, altså en ny form for multitasking. Det har stor betydning i det daglige, da al datastrømmen til og fra I/O-enhederne passerer dette vejkryds, hvor der hermed er kommet større båndbredde:

  .

  Nyt i chippen er også hostfunktion overfor den USB (Universal Serial Bus), som vi måtte vente mange år på at se udnyttet i praksis. Endelig indeholder chippen EIDE Bus Master control. Det betyder, at EIDE-enheder som harddiske i et vist omfang kan aflevere deres data direkte til RAM uden, at CPU'en behøver at bruge tid på det.

  Herover ses 82371SB-chippen, og herunder ses (endnu en gang) dens placering i forhold til CPU og busser:


  VX-sættet

  HX-sættet var det bedst ydende af de to nævnte chipsæt. Men VX-sættet havde to andre faciliteter at byde på: Mulighed for SMBA (Shared Memory Buffer Architecture ). Det betyder fx, at man kunne integrere video-kortet på bundkortet med 1 eller 2MB standard RAM, der tages fra arbejdslageret. En teknologi, der kun blev brugt i de allerbilligste pc'er. Dog understøttede VX-sættet også den ny hurtige RAM-type SD-RAM, hvilket HX ikke gjorde.

  VX- og HX-chipsættene er afløset af TX-chipsættet.


  Intel 82430TX

  Det sidste Intel-chipsæt til Pentium-processorer i Socket7 hedder 82430TX.

  Det vigtigste nyhed var understøttelsen af UItra DMA eller ATA-33, som var en ny og forbedret protokol til EIDE-interfacet. Praktiske tests (start af Windows 95 med efterfølgende indlæsning af komplet Office 97 programpakke) viste, at Ultra DMA giver en hastighedsforbedring på 25-50% i forhold til traditionelle højtydende EIDE-diske (PIO mode 4).

  Chipsæt
  Indhold
  82430TX
  82439TX System Controller (TXC)
  82371AB PCI ISA IDE Accelerator


  TX-sættet kunne ses som en opdatering og forbedring af HX-sættet. I forhold til dette inkluderede TX først og fremmest support for SD-RAM og Ultra DMA-harddiske. To vigtige teknologier.


  Foto taget med Canon Powershot 600

  TX-sættet var dog problematisk, da det kun kunne cache op til 64 MB RAM. Hvis du monterer mere end 64 MB i et TX-bundkort, bliver den overskydende RAM-mængde ikke cachet af L2-cachen. Det forringer ydelsen under Windows 95 markant.

  I 1998 udfasede Intel produktionen af Pentium-processoren, og derfor fremstiller man selvfølgelig heller ikke chipsæt til bundkort med Socket7. TX-chipsættet er forældet, og man bør ikke købe bundkort med det på. Derimod udvikler VIA, SiS og Ali fortsat chipsæt, hvor alle de ny teknologier medtages.


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs videre om RAM i modul 2e

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.