Modul 2d.5 En ny generation af chipsæt til P6

Med i810 har Intel lanceret det første chipsæt af en ny generation.

Indholdet på denne side:

 • Introduktion
 • Accelerated Hub Architecture
 • Graphics Memory Controller Hub i 810
 • AC97
 • Næste side
 • Forrige side

 • Introduktion til Intel 810

  Top

  Sidst i April 1999 introducerede Intel chipsættet i810, som længe havde været kendt under kodenavnet "Whitney". Dette sæt repræsenterer nytænkning på flere måder.

 • En ny type af memory-controller, med indbygget grafik-controller. Understøttelse af op til 512 MB SDRAM.
 • Indbygget audio-codec controller, som gør det muligt at emulere lydkort og modem via specielt software. på den måde kan man spare både lydkort og modem væk.
 • Ingen ISA bus! Endelig ser vi det første forsøg på at producere moderne pc'er uden den gamle ISA-bus.

  810 er et billigt chipsæt konstrueret ud fra det meget velanskrevne BX-chipsæts teknologi. Imidlertid peger sættet fremad, da vi kommer til at se den ny "memory bus" i andre chipsæts.

  Chips i 810

  Chipsættet består af tre chips:


  82810 Graphics Memory Controller Hub 421 Ball Grid Array (BGA)
  82801 Integrated Controller Hub 241 Ball Grid Array (BGA)
  82802 Firmware Hub 32-pin PLCC eller 40-pin TSOP


  Den ny "Acceleret Hub Architecture"

  Top

  Normalt taler vi om northog south bridges i chipsæts. Det henfører til de to controlleren som et chipsæt normalt består af. De opfattes sopm "broer", hvor "nord-broen" gerne håndterer CPU, cache, AGP og RAM. Den forbindes så til sydbroen via en PCI-bus, og derfra håndteres alt I/O. I de ny chipsæt benytter Intel terminologien "hubs" i stedet for broer.

  Det ny i denne hub arkitektur er, at de to controllere ikke forbindes via PCI-bussen. I stedet forbindes de med en ny "interlink dedicated bus". Dette er en ny high-speed bus, som her i det første ny chipsæt arbejder med en dobbelt så stor båndbredde som i den PCI-bussen. Denne arkitektur minder en del om AMD'sAthlon "point to point channel".

  266 MB/sec

  Den ny interlink bus opererer ved en klokfrekvens på 133 MHz, som kører i såkaldt 2X mode. Bussen er 64 bit bred, og det giver en båndbredde på 266 MB/sec (2 X 133.000.000 X 8 byte).

  Hub architecture

  Se også omtalen af MCH på næste side.

  Graphics Memory Controller Hub

  82810 Graphics Memory Controller Hub (GMCH) er en MCH "north bridge", som inkluderer en grafik-controller og med "Direct AGP" (en slags integreret AGP, hvor grafik-controllerer er direkte forbundet til RAM-lageret på bundkortet, og som arbejder ved max. 100 MHz.

  82810-chippen indeholder også en "Hardware Motion Compensation" som kan afkode DVD video og digital video port, der kan forbindes direkte til rent digitale skærme (LCD-skærme).

  Grafik-controlleren er en udgave af Intel's ny model 752 (en ny, stærkt forbedret udgave af i740).

  Chipsættet kan udstyres med yderligere 4MB display cache, som skulle forbedre "Z-buffering". Det integrerede grafikkort skulle altså være moderne med kraftig 2D/3D-acceleration.

  Dynamic Video Memory teknologi (D.V.M.T.) er en arkitektur som kan bruges til at skabe billige pc'er med god ydelse. RAM-lageret udnyttes effektivt med "Direct AGP" til grafikkortet. Man kunne kalde det en forbedret udgave af tidligere tiders SMBA (Shared Memory Buffer Architecture ) kendt fra chipsæts som VX, hvor det bestemt ikke blev en succes.

  Når man benytter 810 chipsættet, afsættes 11 MB af RAM til grafik-controlleren, hvor det bruges som frame buffer, command buffer og Z-buffer.

  82801 I/O Controller Hub

  Denne "south bridge", 82801 (ICH), fungerer som en accelereret hub og giver en direkte forbindelse fra grafik og RAM tilintegrated en AC97 (Audio-Codec) controller, EIDE controllere,dobbelt USB port, og PCI bus. Dette skulle give forbedret I/O ydelse, da alt trafikken nu kører over interlink-bussen i stedet for PCI-bussen.

  82802 Firmware Hub (FWH)

  Denne 82802 Firmware Hub (FWH) er pudsig lille sag. Den skal lagre BIOS og video BIOS i en 4 Mbit EEPROM. Yderligere indeholder 82802 en hardware Random Number Generator (RNG), som (måske og på sigt) skulle kunne give bedre sikkerhed ved kryptering og digital signatur mv.

  AC97

  Denne integrerede Audio-Codec 97 controller tillader software at emulere lydkort og modem. Det sker udelukkende ved hjælp af CPU'ens kræfter. Fordelen er altså, at man sparer modem og lydkort, og producenterne kan bygge meget billige pc'er.

  Hvis man ikke bruger lyd og modem særlig ofte, er dette med garanti en god løsning. For mere professionelle brugere, vil AC97 nok ikke blive det store hit. Lyden lever næppe op til moderne 3D-lydkorts, og under alle omstændigheder vil det dræne CPU'en for kræfter, når den foruden de almindelige opgaver skal optræde som både lyd- og modemchip.


  Min første konklusion

  Top

  Intel's ny 82810 chipsæt repræsenterer en ny generation af billige chipsæts. Der er flere interessante tiltag:

  Integration af en kraftig graphics accelerator. Med en RAMDACpå 230 MHz får vi en max. 2D-opløsning på 1280 X 1024 pixels, med 24 bit farvedybde og en refresh rate på 85 Hz.Det er glimrende! Grafik-controlleren har også 3D acceleration med både DirextX og OpenGL understøttelse.

  Software-basret lyd og modem. Hvor godt bliver dette modtaget af markedet? Det er umuligt at forudse, men hvis det bliver en succes, kan det få store konsekvenser for pc-markedet.

  Ingen ISA bus. Dette er godt. Vi kommer til at se flere og flere USB-baserede enheder. På denne måde bliver et lettere at bygge små, billige og elegante pc'er med en masse funktioner integreret og enkel tilslutning af ydre enheder med de meget praktiske USB-kabler.

  understøttelse af 100 MHz RAM. 810 chipsættet er lavet til Intel Celeron processorer. Men da disse CPU'er kun arbejder med 66 MHz RAM, kan man undre sig over 100 MHz understøttelsen. Mere og mere tyder på, at Celeron-linjen er ved at blive Intel's vigtigste produkt, og en overgang til 100 MHz RAM vil understøtte denne tendens. En anden mulighed er, at Intel planlægger at flytte Pentium II og Pentium III linjen til en Socket 370 platform.

  810e

  Den 27. september 1999 lancerede Intel en variant af chipsættet kaldet 810e. Dette sæt kører ved 100 MHz systembus og kan bruges af alle Pentium III'ere.


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs også videre om RAM i modul 2e

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.