KarbosGuide.dk. Modul 3e04.

Om 6.- generations CPU'er (fortsat)


Indholdet på denne side:

 • Celeron'erne
 • Tradition for discount-processorer
 • Den gode Celeron
 • De nyere Celeron'er
 • Dual Celeron konfiguration
 • 2001 udgaverne

 • Næste side
 • Forrige side

 • Celeron

  Tidligt i 1998 var Intel lidt på spanden, da AMD's K6 viste sig at være ligeså god som Pentium II og meget billigere. Derfor var der behov for en discount-udgave (en SX-udgave, kunne vi kalde den) af Pentium-II.

  Det blev i første omgang til en amputeret version af Pentium II-modulet, idet L2-cache blev sparet væk. På den måde kunne prisen reduceres mærkbart.

  Siden udviklede processorne i Celeron-linjen sig til et meget kraftigt og velfungerende produkt, især efter at de blev flyttet til montering direkte på bundkortet (i Socket 370).

   


  Tradition for discount-processorer


  Top

  Tidligere har der været tre andre SX-processorer, som var amputerede på hver sin måde. Disse discount-udgaver kom, ligesom Celeron'en, på markedet cirka 1 år efter den egentlige CPU:

 • 8088, hvor systembussens bredde var halveret fra 16 til 8 bit i forhold til 8086'eren. 8088'eren grundlagde hele PC-revolutionen.

 • 80386SX, hvor systembussens bredde var halveret fra 32 til 16 bit i forhold til den egentlige 386'er (DX).

 • 80486SX, hvor man havde klippet FPU'en (den matematiske co-processor) fra 486DX'eren.

  5. generation-CPU'en Pentium har ikke været udsat for SX-kastraktioner, men det var øjensynligt en undtagelse.

  Celeron var tænkt til at udfylde et hul i den lavere ende af PC-markedet. Den skulle være med til at flytte en endnu større del af markedet over på Slot-one-platformen. Det lidt groteske var, at uden L2-cache, så var der overhovedet ingen grund til at placere processoreren i et stort modul.

  Hurtigt ud af produktion

  Den egentlige Celeron (ikke den senere Mendocino) fungerede middelmådigt undtaget til ren underholdningsbrug (spil), hvor den manglende L2-cache ikke har så stor betydning som rå CPU-power.

  Denne oprindelige Celeron er udgået af produktion, men den fandtes i to udgaver:

 • 4 X 66 MHz = 266 MHZ, uden L2-cache
 • 4½ X 66 MHz = 300 MHZ, uden L2-cache

  For at presse priserne ned, har Intel forenklet 440LX-chipsættet til en discountudgave kaldet 440EX.


  Den gode Celeron


  Top

  I August 1998 kom den mere spændende variant af Celeron: Mendocino. Hvor den egentlige Celeron næsten forudsigeligt måtte blive en fiasko, rummer den ny helt andre potentielle kræfter. Der er nemlig indbygget 128 KB L2-cache i selve chippen. Det er altså en CPU, der på dette punkt er beslægetet med Pentium Pro.

  Mendocino-varianten af Celeron blev introduceret i to udgaver:

  Celeron 300A (bemærk 'A'-et)4½ X 66 MHz = 300 MHZ med 128 KB L2-cache
  Celeron 333 (bemærk intet 'A')5 X 66 MHz = 333 MHZ med 128 KB L2-cache

  Det var en spændende CPU, hvor de 128 KB L2-cache er indbygget i selve CPU'en og derfor arbejder ved fuld CPU-speed. Det må betyde ydelser meget lig de egentlige Pentium II'ere, der jo kun har halv CPU-speed på deres 512 KB store L2 cache.

  På mange måder er Celeron en avanceret CPU. Blandt andet indeholder den i alt 19 millioner transistorer. Intel solgte de ny CPU'er væsentligt billigere end de tilsvarende Pentium II'er og III'er. De blev følgeligt til en stor succes.

  4. januar 1999 introducerede Intel 366 MHz og 400 MHz udgaverne af Celeron. Den 15. marts 1999 kom 433 MHz versionen af Celeron. Sidst i april 1999 fulgte 466 MHz udgaven. 31. juli 1999 blev Celeron 500 MHz version frigivet, og den seneste version er på 533 MHz.


  Ny sokkel til Celeron


  Top

  Fra 1999 har Intel leveret Celeron'er til montering direkte på bundkort. Det er i en sokkel, en 370-pins Plastic Pin Grid Array, PPGA, meget identisk med den gode gamle Socket 7. Soklen hedder Socket 370. Her ser du den ved siden af den gammelkendte Socket 7. De to sokler ligner hinanden, men den ny har 370 pins mod de 238 :

  Der køres altså med to linjer: Celeron både i Slot 1og i PGA370-sokkel. Og hvad skal det så gøre godt for? Mon ikke SEP-modulet snart bliver udfaset? Så vil vi have en logisk linje med Celeron i PGA370-sokkel og Pentium II i Slot 1.

  For at presse priserne ned, forenklede Intel 440BX-chipsættet til en discountudgave kaldet 440ZX, som blandt andet kun kan håndtere to RAM-moduler, og som er specielt beregnet på consumer -markedets pc'er med socketed Celeroner.


  Dual Celeron konfiguration


  Top

  Man har det seneste års tid kunnet læse om nørdere, som det er lykkedes at få to Celeron'er til at fungere på et dual-processor-board.

  Ideen er god; i kraftige workstations bruger man ofte to eller flere processor, som så arbejder i SMP-mode (symmetric multiprocessing) under Windows NT. Derved får man fordoblet eller firedoblet pc'ens kræfter, da programmerne under NT kan deles ud i flere "tråde", som kan køre på hver sin CPU.

  Dette avancerede system har Intel hidtil kunnet isolere til de noget kostbare Pentium II/ Pentium III/Xeon-platforme. Hvis man kunne få to Celeroner til at fungere i sådan et system, så var der pludselig udsigt til billige workstations.

  I juli 1999 kom to bundkort på markedet, som netop kan lave det nummmer. Altså at understøtte to Celeroner på samme kort.

  Her ses sådan et bundkort, hvor du tydeligt ser de to socket 370'ere øverst:

  23 KB halvdårligt billede af Abit BP6

  Tjek selv Abits hjemmeside om BP6 boardet. Se evt. også QDI, som også skulle have sådan et kort.


  2001 udgaverne

  Sidst i 2001 blev klokfrekvensen for Celeron øget til 1200 MHz, og det skete med udnyttelse af 0.13 mikron proces-teknik (den såkaldte Tualatin-core).

  1200 MHz Celeronen arbejder fortsat med 100 MHz bus (og dermed PC100 RAM). Den har 32 KB L1 og 256 KB L2 cache. En god ting er, at den er "forbedret" med SSE-instruktionerne.

  Disse processorer benytter chipsæt som Intel 815, VIA Apollo 133T og SiS 6/65T.

  Det bliver spændende at se, hvor "god" Intel vil tillade Celeronen at blive. Hvis den skal kunne konkurrere med AMD's Duron, skal klokfrekvensen op. Samtidig skal L2 cache øges til 512 KB og FSB bussen skal sættes op til 133 MHz. Alt dette er teknisk muligt - Intel kunne formentlig producere disse chips allerede i dag, hvis de ønskede det. Problemet er bare, at så bliver det samtidig en konkurrent til de Pentium 4. Og det ønsker man næppe.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Top

  Læs om Pentium III .

  Se også om MMX, 3DNow! og SSE (Katmai).

  Læs videre om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs videre om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.