KarbosGuide.dk. Modul 4c2. Om CD-brændere

Indholdet i dette modul:

 • CD-R og CD-RW
 • Opsætning af brænder
 • Næste side
 • Forrige side

 • Om CD-brændere

  CD-ROM teknikken blev i 1990 videreudviklet til hjemmebrænding. Man kan få sin egen brænder.

  En brænder er også et drev

  For at lave dine egne CD-ROM'er, skal du have et drev, der kan skrive på specielle CD-ROM-skiver. De har et temperatur-følsomt lag, der kan ændres ved optagelse. Men skiven kan kun brændes én gang (evt. i flere omgange).

  CD-R disken kaldes også en WORM-disk (Write Once Read Many). Når først en CD-R er brændt, kan den afspilles i de fleste andre CD-drev – til lyd eller til data.

  Stabil datastrøm

  Det kræver en meget stabil datastrøm, når du brænder en CD-ROM. Derfor er der gerne en solid cache (måske 2MB) i brænderen. Hvis denne cache (buffer) løber tør for data under brændingen, ende CD'en som ubrugelig. Derfor skal du være varsom med at lave for mange andre opgaver på pc'en, mens du brænder CD'er. I det hele taget skal man lære systemet at kende, før det hele kører i olie.

  Jeg selv har meget stor glæde af en brænder kaldet HP 8100+. Den brænder alt, og det sker helt fejlfrit ved 4X hastighed.


  Om EIDE interface

  Traditionelt har man sagt, at SCSi er det eneste helt stabile interface til CD-ROM-brænding. Med både almindeligt CD-ROM drev og brænder begge baseret på SCSI, så virkede brændingen altid. Det har ændret sig, for de ny EIDE-baserede drev er fuldt ud ligeså gode som de SCSI-baserede (og en del billigere). Et firma som HP laver fx overhovedet ikke SCSI-baserede drev længere!

  Men når du vælger EIDE -drev, så får du problemet med opsætningen, for der er jo kun 4 kanaler, som du skal fordele dine tre enheder (harddisk, CD-ROM-drev, brænder). Her anbefales det at lade brænderen køre som primær enhed på en kanal helt for sig selv.

  Jeg bruger derfor selv denne opsætning, som fungerer fint:

  Det virker fint, jeg kan brænde hvad som helst i 4X speed, helt uden fejl. Fordelen er, at de to CD-ROM-drev sidder på hver sin kanal. Brænderen sidder som master på den ene kanal, for den skal have en meget stabil strøm af data. Problemet er, at det ikke giver særlig god ydelse på harddisk-siden. Læs mere om en test og om problemerne med EIDE i forhold til harddiske sammen med CD-drev.

  Se også artiklen Hvordan skal to EIDE harddiske forbindes? Den beskriver en fundamental svaghed i EIDE-systemet, når to harddisk foruden CD-ROM drev skal forbindes samme sæt EIDE controllere.


  Synkroniser dataoverførelsen

  Der er lige en detalje ved EIDE-enhederne. Du skal kontrollere indstillinger for begge CD-ROM-drev. Der skal være kryds ved Synkroniser dataoverførsel som herunder:

  Du skal ikke slå DMA til. Det virker ikke på CD-ROM-drev.


  CD-RW

  De fleste nyere "brændere" kan skrive på de såkaldte CD-ReWriteables (CD-RW). Det er diske, som du kan skrive flere gange på. Desværre kan ikke alle CD-drev kan læse disse CD-RW're. De nyeste drev, der netop kan omstille laserstrålen, så den tilpasses det aktuelle medie, kaldesmulti-read. Det virker nu ikke altid.

  For at udnytte CD-RW diskene, skal du have speciel software installere. Jeg bruger Adaptecs DirectCD, som er ganske udmærket. programmerne følger med HP 8100 drevet:

  CD-RW er smart til backup og i det hele taget som supplement til harddisken. Læse/skrivehastigheden er ret lille - det går langsomt, men det virker. Skiverne skal formateres først, men det foretages af den software, som i det hele taget er nødvendig for at kunne læse/skrive til og fra skiverne via stifinderen.


 • Næste side
 • Forrige side


  Lær mere

  Læs Modul 4d om MO-drev.

  Læs Modul 4e om tapestreamers (som ikke er drev).

  Læs Modul 5c om SCSI.

  Læs Modul 6a om filsystemer.

  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.

  ody>