KarbosGuide.dk. Modul 5c2a.

Om USB


Indholdet på denne side:

 • Introduktion til USB
 • Chipsæt og styresystemer

 • Næste side
 • Forrige side

 • USB - ét stik til det hele

  USB, som står for Universal Serial Bus, men som i mange år ironisk blev "oversat" medUseles Serial Bus), er den vigtigste af de ny serielle busser. Den giver pc-designet en voldsom fornyelse på I/O-siden. Pludselig kan det lade sig gøre at forbinde en masse forskelligt tingeltangel til pc'en - og det kun med et stik! Og USB-enheder kan benyttes både til Macintosh-computere og pc'er - endnu en fordel.

  USB er tænkt som en billig seriel bus, der ligesom FireWire er en åben, royalty-fri specifikation. USB har været annonceret siden 1994, men først i 1999 lysnede det, og produkterne myldrede frem. I dag er USB utrolig vigtig - som PC-indkøber er man absolut nødt til at forholde sig til bussen og dens muligheder.

  Meningen med USB er, at bussen samler alle de forskellige tilslutninger til tastatur, mus, skanner, joystick, digitale kameraer og måske skærm og printer på en fælles bus - tilsluttet med én fælles stiktype.

  Overførselshastigheden er begrænset til 12 Mbit/sek (USB version 1.1), så vi vil ikke se USB-harddiske i første omgang.

  Hub'en

  USB-enhederne kan tilslutteshot (on the fly) - altså mens pc'en er tændt og i funktion.

  Bussen er seriel; op til 127 enheder kan forbindes i "halen på hinanden". Skal flere enheder samles, bruger man en hub, som fx kan være indbygget i en skærm, hvor foden huser fx fire USB-stik. Her ses denne ene side af sådan en skærm:

  Der har også været tale om tastaturer med USB-hub; dem er jeg dog ikke stødt på:

  Her ser du (som nummer to fra venstre) to små flade USB-stik på et ATX-bundkort:

  USB kan også blive en god forbindelse ud til pc-højttalere. Her vil man kunne holde signalet digitalt hele vejen ud til højttaleren, som så skal indeholde den analog/digitale-konverter.

  Et andet interessant perspektiv er, at USB tillader delte enheder. En skanner kan altså tilsluttes to USB-busser samtidig og dermed forbindes til to pc'er. Eller man kan forestille sig et lavpris 12 Mbit netværk bestående af en USB-forbindelse mellem to pc'er.


  Chipsæt og styresystemer

  USB er implementeret i nyere chipsæt (fra Intel TX/LX og fremefter).

  Teknologien skal også understøttes af styresystemet. USB fungerer nogenlunde med de sidste versioner af Windows 95 (såsom OSR2.1). Først med Windows 98 og Windows 2000 er USB dog for alvor implementeret.

  Det bliver en enorm lettelse, når alle de perifere enheder bliver forbundet til USB. Det giver også mulighed for at skippe den gamle ISA-bus med alle dens konflikter og stik-rod. Slut med IRQ'er, DMA'er og I/O-adressser - fint!


  Sendrægtige firmaer

  Omstillingen til USB er gået meget langsomt. Men ved udgangen af 1999 var der USB-produkter over hele linjen - heldigvis, for USB er fremtidens standard, ingen diskussion om det.

  Et firma som Logitech , der laver glimrende tastaturer og mus mv., var lang tid om at komme i omdrejninger.

  Philips derimod viste stor aktivitet på området med USB-højttalere (der fungerer uden lydkort) og -kameraer. Philips var de første til at indbygge USB-hubs i deres skærme, hvilket er en logisk ting. Skærmen står jo på skrivebordet, så hvorfor ikke have USB-stikkene placeret i dens sokkel?

  Jeg synes, at de skulle tage skridtet fuldt ud. Indbyg dog infrarød receiver i skærmen. Forbind den til USB-kanalen. Bundle det hele op med et trådløst sæt tastatur og mus. Philips kunne ved samme lejlighed købe Logitech, som har teknologien dertil (jeg tror i øvrigt, at de to firmaer ville stå godt til hinanden). Her er forslaget, til fri afbenyttelse:

  Lad mig lige vise et boxshot af mine egne Philips USB-højttalere. De giver den bedste lyd, jeg nogensinde har hørt fra en pc. Der oplever man virkelig styrken ved det rent digitale lydsystem, hvor den digital/analoge konvertering kun sker en gang og til allersidst, ude i højttaleren:

  Philips USB højttalere


 • Næste side
 • Forrige side


  Læs mere

  Karbosguide.dk fortsætter ellers i Modul 6a .

  Se gennemgangen af Microsoft IntelliMouse til USB.

  Internet-oplysninger om USB:

  Intel's USB site http://www.intel.com/design/usb

  USB site:http://www.usbnews.com og http://www.usb.org

  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.