KarbosGuide.dk. Modul 7d1.

Om digital musik

Indholdet:

 • Introduktion
 • Afspilleren
 • Grundbegreber som sampling, mv.
 • Nęste side
 • Forrige side

 • Introduktion

  Noget af det skægge ved Internettet er al den musik man kan hente. Det er selvfølgelig først og fremmest computermusik - elektronisk, syntetisk musik, og kan du ikke lide den slags, jah, så er der ikke så meget at hente.

  Idag har næsten alle pc'er indbygget lydkort, og der findes højttalersæt i topkvalitet til ganske små penge. Derfor bør de fleste kunne have interesse i mulighederne for at nyde digital musik.

  Der er flere typer digital musik, og meget af det kan du finde på Internettet. Her beskrives: Først og fremmest playeren . Og begrebet sampling . Og så alle musikformaterne:

 • MIDi -kompositioner, som er "rigtige" musiknumre, skrevet til afspilning på et hvilket som helst lydkort. MIDI er en standard indenfor Windows 95/98, så enhver pc med et lydkort vil kunne afspille filerne.
 • Wav-filer ers det klassiske pc format for lyde.
 • MP3s er det mest geniale digitale musikformat.
 • MODs er et andet interessant format. Oprindeligt udviklet til Amiga computers og "demo'er".
 • KOAn -musik. Det er noget helt andet. Det er ægte computermusik, med et langt større potentiale end de "flade" MIDI-filer. KOAN kræver en tilføjelse (etplug-in ) til din browser for at filerne kan afspilles. KOAN-musikken skrives til bestemte lydkort. Bedst er SoundBlaster AWE, så vidt jeg kan se. Jeg har selv et helt almindeligt SoundBlaster 16, og dertil findes der også meget god KOAN-musik. Der kommer også lidt om MIDI interface for keyboards.

  Endelig er der links til det meste.


  Om afspilleren

  Hvis du har en lydfil, der indeholder musik i et eller andet digitalt format, har du brug for en afspiller, der kan håndtere filen. Det kaldes en player .

  Den player er gerne et meget lille program; det kan faktisk også være et plugin til browseren.

  Windows har altid haft indbygget afspillere for Wav og Midi filer, som er de to klassiske filformater til lyd/musik på pc. Det virker uden videre; du dobbeltklikker på sådan en fil, så afspilles den:

  Imidlertid er fil formater som MP3 og MOD meget mere interessante end Wav og Midi.

  Formatet MP3 blev hurtigt så populært, at standard-afspilleren i Windows kom til at kende det. Oprindeligt skulle man bruge specialprogrammer dertil. Det gælder fortsat for "undergrunds-formatet" MOD. På Internettet kan du hente gratis playere til alle formaterne. Links følger senere.

  Nogle playere fås kun som plug-ins til browseren. Det gælder Koan. Andre, som MOD, findes som stand-alone playere eller som plugins.

  Om sampling

  Du kan optage en hvilken som helst lyd som en sample (typisk en Wav-fil), hvis bare du har lydkort og mikrofon. I det tilfælde har lydkortet to opgaver:

 • Det lever en analog-til-digital oversættelse under optagelsen
 • og en digital-til-analog oversættelse under afspilningen

  Det grundlæggende princip i digital lydoptagelse er sampling . Lydbølgerne registreres i mikrofonen, hvorfra de ledes til lydkortet. Her bliver de oversat til serier af digitale impulser, som i sidste instans gemmes i en fil. På denne måde består samplingen i den analoge-til-digitale oversættelse:

  Under afspilningen (playback) hentes bitstrømmen fra filen. Bits'ene oversættes til analoge signaler, der kan forstærkes op og afspilles over et højttalersæt.


  Hvilken kvalitet kommer der ud af det?

  Når du laver en sampling er det i princippet som ved en optagelse på kassettebånd: Det kan blive rigtig godt, eller det kan blive mindre godt. Du vælger samplingens kvalitet ved at afsætte en større eller mindre bitstrøm til projektet:

  Samplingen består nemlig i mange optagelser per sekund. Og jo flere - jo bedre bliver resultatet. Det allerbedste ville være et uendeligt stort antal optagelser per sekund, men det er ikke praktisk muligt. En almindelig musik-CD er optaget med 44.100 optagelser i sekundet. Det kaldes en 44.1 KHz sampling.

  På den måde kan kvalitetetn ses af antallet af kilohertz (KHz) i samplingen. men også opløsningen er vigtig. Ovenfor ser du en opløsning på 16 bit.

  8 eller 16 bit sampling beskriver hvor meget data, der bruges til hver enkelt sample. 16 bit giver en a good quality.

  Filstørrelsen

  Hvis vi optager 2 kanals stereo med 16 bit sampling ved 44.1 KHz, kan vi udregne båndbredden således:

  2 (kanaler) X 16 bit X 44.100 samples per sekund = 176.400 bytes per sekund (eftersom der går 8 bit på en byte ).

  Det giver følgende fil-størrelser ved sampling i CD-kvalitet:
  Afspilning
  Antal bytes
  Et minut
  10 MB
  En time
  605 MB
  74 Min
  746 MB

  Denne rå optagelse vil typisk blive lagret i Wav-formatet.


  Wav-filerne

  Prøv selv at søge på din harddisk. Der er masser af Wav-filer:

  Alle disse Wav-filer indeholder digital lyd - samples. For det meste indeholder de kun ganske få sekunders lyd, for filstørrelsen ville ellers blive alt for stor.

  En Wav-fil lyder (næsten) ens, uanset om du har et godt eller et dårligt lydkort. Det er underordnet, om kortet er af typen FM Synthesis eller Wave table , for lyden er i filen og ikke i lydkortet.

  Disse samples indeholder i øvrigt de lydeffekter, du hører fra Windows, når du fx laver en fejl. Tilsvarende samples er grundlaget for musik-CD'er og indgår i MOD-filerne. AU er et andet filformat til samples.


  Links

 • Demoer af mange slags musik


 • Næste side
 • Forrige side


  Videre studier

  Læs om skærme i modul 7a .

  Læs også om lydkort i modul 7c.

  Læs om RAM i modul 2e

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.