Klik på banneret, så støtter du KarbosGuide.dk. Gør det hver gang, du er på besøg!

KarbosGuide.dk. Modul 9a1.

Om PDA'er -især Psion Series 5

Indhold:

 • Hvilke modeller findes?
 • Windows CE, version 2.0 og 3.0
 • Epoc - det europæiske alternativ
 • Introduktion til Psion Series 5
 • Næste side
 • Forrige side

 • OBS: Artiklen er skrevet i 1999.

  De små PDA'er er minicomputere på størrelse med lommeregnere. Ikke desto mindre fungerer de faktisk glimrende og kan udgøre et særdeles vigtigt supplement til den stationære pc og/eller notebook'en.

  Da jeg skulle have en selv, var det afgørende, at jeg kunne indtaste på den. Jeg skriver meget, så der skulle være et tastatur. Computeren skulle sandelig også være hurtig!


  Hvilke modeller findes?

  Hvis man kigger på markedet for PDA'er, så falder lommecomputerne i flere afdelinger:

  Fysisk udformning

  Her er to hovedgupper:

 • Med tastatur
 • Uden tastatur.

  3Com's Pilot har dannet skole for de tastaturløse modeller. Her udgør den trykfølsomme skærm den altdominerende brugerflade. Du kan skrive og klikke dig frem med en llle pen.

  Med tastatur er mulighederne større, men computeren fylder også lidt mere. Her findes mange modeller - Psion Serie 5 er kun een af dem.

  Styresystem

  Her er der fire grupper:

 • Med Windows CE. Det benyttes især på de større, dyrere, tungere og mere energikrævende PDA'er.

 • Med PalmOS, som benyttes på de små, meget udbredte tastaturløse Palm Pilot

 • Med EPOC, der et effektivt letvægts-styresystem til tastaturbetjente PDA'er.

  Med eller med et andet styresystem, som i visse tilfælde kun bruges af det pågældende fabrikat (et såkaldtproprietært design).

  OBS: Den håndholdte computer Visor fra Handspring skulle være meget bedre end PalmPilot!


  Windows CE - for tungt?

  Hvis man læser anmeldelser af PDA'er, fremgår det, at der var store ulemper ved Windows CE i version 2.0. Styresystemet var stort, tungt, langsommeligt og energikrævende.

  Microsoft har forsøgt at lave CE som en lille udgave af Windows, og ideen er da også god nok. Resultatet var bare ikke godt i starten, og det var et spørgsmål, om man overhovedet havde brug for en Windows Light på sin PDA.

  Med Windows CE version 2.0 skulle en PDA skal have en 200 MHz processor og en vægt på over 1/2 kg, for at systemet virker. Med farveskærmen ryger et sæt batterier på 1-2 timer.

  Windows CE 3.0

  I foråret år 2000 kom CE i version 3.0, og Microsoft har ikke opgivet markedet for små computere. Nu hedder det Pocket PC, og programmet er proppet med nyheder i forhold den forrige version. Læs mere herom i Windows tip 27.


  Epoc

  Det eneste reelle alternativ til Windows CE er faktisk EPOC, som er udviklet i et samarbejde mellem Motorola, Nokia, Ericsson og Psion. Det er fremragende produkt - og så er det europæisk; det er lige før, at man ikke kan tro at detr er sandt.

  Epoc er grafisk, enkelt og lynhurtigt. Som halvgammel pc-veteran, der har været med siden 1985, er jeg vildt imponeret over dette produkt. Der må og bør være en fremtid for et styresystem som Epoc, og gerne til større pc'er!

  Psion Series 5-computeren benytter netop EPOC.


  Hvordan virker Psion serie 5

  Denne lille PDA er fremstillet af det englske firma Psion, som er veteraner på området. Psion har udviklet små håndholdte computere i mange år efterhånden, og det mærker man med det samme. Dimsen virker særdeles velgennemtænkt, det hele fungerer som man forventer. Lad mig rose:

  Betjeningen er enkel og intuitiv

  Tastaturet fungerer rigtig godt. Tasterne er faktisk helt tilfredsstillende, efter kort tids tilvænning skriver jeg for fuld fart, og er ikke på ingen hæmmet af det lille layout.

  Som supplement har du en trykføsom skærm, der enten kan betjenes med fingrne (det er ikke svært) eller med den geniale lille pegepind, der følger med. Pinden er praktisk placeret inde i kabinettet og skyder ud ved et lille tryk. Pinden ligger let i mellem to fingre, mens man taster og er utrolig præcis som mus.

  Skærmen er fremragende

  Den er i sort/hvid men meget let læselig. Som nu, hvor jeg sidder og solbader, i fuldt modlys, der er der masser af kontrast og ingen problemer med at arbejde. Dette kan overhoedet ikke lade sig gøre med min ellers udmærkede notebook. En TFT-farveskærm fungerer ikke godt udendørs. Skærmen er ganske enkelt uovertruffen - du kan arbejde hvor som helst, uanset lysforhold.

  Ultralet energiforbrug

  Med to billige AA-batterer kan du arbejde en måneds tid. Computeren slukker selv, og det virker, Den bruger virkelig ikke ret meget strøm. Men lad mig prøve at gennemgå indholdet mere metodisk.


 • Næste side
 • Forrige side


  Links

  Se evt. http://www.pda.dk


  Lær mere

  Top

  Se også om lydkort og deres teknologi .

  Læs om chipsæt i modul 2d

  Læs videre om klokfrekvenser i modul 3d.

  Læs om Ultra DMA og AGP i modul 5b

  Læs om driv-programmer til Windows 95/98 i modul 6c.

  Læs videre om RAM i modul 2e


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.