KarbosGuide.dk. Modul 9c08

High-end kamera: Fuji FinePix S1 Pro

 • Næste side
 • Forrige side

 • Læs først og fremmest hæftet "Digitalkameraet fra A til Z". Der finder du en langt bedre og mere tidssvarende beskrivelse.

  High-end kamera: Fuji FinePix S1 Pro

  Dette er et stort tungt digitalkamera til omkring 20.000 kr.

  Nikon hus

  FinePix S1 Pro er bygget op over et Nikon F60 kamerahus. Det er dermed et gedigent spejlreflekskamera med udskiftelig optik (alt Nikon-kompatibelt udstyr kan bruges) og med mulighed for tilslutning af ekstern flash.

  Som ved Nikon D1 tages billedet øjeblikkeligt, når du trykker af. Spejlet giver et "klunk", og så er billedet taget. Det er SLR-kameraets store fordel i forhold til de små lommekameraer.

  Det digitale bagstykke rummer forskellige knapper og et display, der ikke fungerer som søger, men som udelukkende fremviser de optagne billeder. Så er der plads til batterier (4 genopladelige AA) samt sokler til både SmartMedia- og CompactFlash-kort (med plads op til 1 GB lager).

  Der er en lang række avancerede indstillingsmuligheder, som man ikke finder på de små "almindelige" digitalkameraer.

  F60-kameraet er ikke Nikons topmodel; derfor ligger FinePix S1 Pro en lille klasse under Nikons eget D1, som har været pressefotografernes foretrukne 1. generations digitale kamera. Men kameraet er også 10.000 kr billigere.

  3 megapixel

  Da FinePix S1 Pro blev lanceret, forlød det, at der var tale om et 6 megapixel-kamera. Det viste sig ikke at passe, der var tale om en sædvanlig Fuji-stunt, hvor man benytter interpolation til at "forstørre" pixelmassen. Rent fub, for det kan man lige så godt selv gøre i Photoshop. Der kommer ikke flere billed-detaljer ud af, at man interpolerer billedets data.

  I virkeligheden er der tale om 3,05 megapixel. CCD-elementet er Fujis eget med 8-kantede lys-sensorer.

  Kameraet kan optage i tre opløsninger:

 • 3040 x 2016 (6 megapixel interpoleret)
 • 2304 x 1536 (3,5 megapixel, tæt på rent optisk opløsning)
 • 1440 x 960 (1,4 megapixel "spare" mode)

  Den udskiftelige optik

  Da CCD-elementet har et mindre areal end film, sker der en ændring på faktor 1,5 i forhold til objektivets længde. Det samme gælder andre SLR-kameraer.

  En ulempe ved den udskiftelige optik er den direkte adgang til ccd-elementet, der er ekstremt støvfølsomt. Man må ikke selv prøve at rense det.

  De første anmeldelser indikerer, at der er tale om et glimrende semi-professionelt kamera. Fordelen er, at man kan benytte al eksisterende Nikon-udstyr. Og så tages billedet øjeblikkeligt, når man trykker på udløseren, det må være dejligt.


  Siden denne artikel blev skrevet, er Fujifilm kommet med S2-kameraet. Læs mere om det i mit hæfte: "Digitalkameraet fra A til Z":

  idg580


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright (c) 1996-2011 by Michael B. Karbo.