DVD, hardware ...

121000

 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...

 • Hej

  Jeg står for at udskifte min video maskine med DVD afspiller i stuen, men jeg har mange købte videofilm og synes ikke jeg har lyst til at indverstere i filmene en gang til fordi jeg skifter til DVD.
  Jeg har hørt at jeg kan "optage" mine film ind pa computeren, og derefter brænde dem ud pa CD-ROM, sa jeg kan afspille dem i en DVD-afspiller. Hvilke(t) hardware og software skal jeg bruge, og hvilke produkter er bedst ?
  Er et ATI ALL IN WONDER PRO grafikkort et godt køb til ovennævnte formål ?

  Hilsen Michael Schmitt


  Karbo svarer

  Hej Michael

  Det er et stort spørgsmål. For det første skal du vide, at kopiering af film til digitale medier er forbudt!

  Jeg har også hørt om det med at få DVD over på CD. Det drejer sig om at få konverteret DVD-strømmen, som er kodet i MPEG-2 til det ny format MPEG-4, som fylder meget mindre, og som kan lagres på en CD-R disk.

  DVD-skiverne er kodet med MPEG-2, som også bruges i digitalt fjernsyn; det er et format, som er kommet for at blive. Det leverer ultrahøj billedkvalitet, men "prisen" er en høj båndbredde. En DVD-film fylder måske 8-9GB.

  MPEG-4 er som nævnt helt nyt. Det revolutionerende er algoritmen ACE (Advanced Coding Efficiency), som angiveligt er utroligt effektiv. MPEG-4 har følgende styrkesider:

 • Kan kode lyd og billed uafhængigt af hinanden.
 • Stærkt forbedret kompression
 • Stor grad af skalerbarhed
 • Variabel opløsning.

  Hvis man læser specifikationerne, lyder det som lidt af et mirakel-format. Nogle frygter hvor andre håber, at formatet vil få ligeså stor betydning for film som MP3 har fået for musik.

  I hvert fald kan MPEG-4 kode en times DVD-video ned til at fylde omkring 400 MB. Og dermed kan en almindelig spillefilm være på en CD! Kvaliteten skulle være helt OK - ikke i DVD-klasse, måske mere i stil med en VHS-optagelse.

  Der findes to programmer på nettet, som kan bruges. Det første hedder Flaskmpeg

  Her er et par klip fra det:

  Jeg har ikke selv prøvet programmet, så billederne er hentet på nettet:

  Et andet rigtig godt program skulle være DivX ;-) (hvordan det så skal udtales ...)

  Næste trin for dig bliver at få hentet dine videobånd ind i pc'en. Der skal du have et grapper-kort af en slags. Jeg ville nok vælge et Miro-kort.

  Det er meget hardware-krævende at kode video. Det skal du ikke undervurdere. Jeg har selv prøvet at foretage almindelig MPEG1-kodning af en videoptagelse. Resultatet blev et lillebitte billede, som det tog en evighed at fremstillle.

  Uden at have prøvet MPEG-4 vil jeg bestemt anslå, at en eller flere gigahertz-processorer vil være på sin plads, hvis du skal kode flere timers video i fuld skærmstørrelse (720 x 576)

  Jeg ville nok gå efter en AMD Duron eller Thunderbird-processor, så hurtig som mulig. Tjek evt. om nogle af de nødvendige programmer understøtter SSE, for så skal du nok alligevel satse på den dyrere Pentium III-løsning.

  Du skal nok også have et par store hurtige harddiske i pc'en, for meget af arbejdet foregår her. 2 x 40 GB vil sikkert være på sin plads.

  Jeg håber en lille smule, at jeg kan afskrække dig med disse hardware-specifikationer. For video-redigering og -kodning på pc er en frygtelig langesommelig og frustrerende opgave - det er min (begrænsede) erfaring. Hardwaret bryder hele tiden ned, sådan opleves det i hvert fald med de billigere video-grapperkort. Så du skal vitterlig være meget opsat og udrustet med en god tegnebog, hvis du skal gennemføre dit projekt!

  Min personlige holdning har hidtil været, at livet er for kort til videoredigering på pc. Men det kan ændre sig; Windows ME er udstyret med software til videoredigering. FireWire er trods alt på vej frem, og dermed bliver det let at interface til digitale videokameraer. Og endelig lyder det omtalte MPEG-4 format som et skridt i den rigtige retning.

  Med venlig hilsen

  Michael Karbo


 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.