Harddisk + CD-Rom + EIDE...

26.11.00

 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...

 • Jeg har læst på dit site omkring HD - og det er en fin formidling af info du har!

  Jeg læste i sektionen (jeg kan jo ikke give adressen så derfor et tekst dump): "Men når du vælger EIDE-drev, så får du problemet med opsætningen, for der er jo kun 4 kanaler, som du skal fordele dine tre enheder (harddisk, CD-ROM-drev, brænder). Her anbefales det at lade brænderen køre som primær enhed på en kanal helt for sig selv. Jeg bruger derfor selv denne opsætning, som fungerer fint...."

  Jeg savner lidt om problemstillingen med 2 HD, 1 brænder og et CD/DVD drev. Nye HD er typisk ATA66 hvilket CD drevne desværre ikke er - så konsekvensen for mig at se i din løsning er at ALT kører efter laveste fællesnævner ATA33 (idet jeg går ud fra at en ATA33 enhed på en kanal 'tvinger ' en ellers ATA66 kanal (HD) ned).

  m.v.h., Lars


  Karbo svarer

  Hej Lars

  Det er en lidt svær problemstilling, men du er inde på noget helt rigtigt. Og noget, jeg nok ikke har været helt så opmærksom på, som jeg burde.

  Jeg har selv følgende konfiguration i min ene maskine:

  EIDE 1, master
  Harddisk 1
  EIDE 1, slave
  CD-ROM-drev
  EIDE 2, master
  CD-brænder
  EIDE 2, slave
  Harddisk 2

  Og nu har jeg testet maskinen igennem - med et lidt chokerende resultat til følge.

  Her er et billede fra opstarten, hvor enhederne kan ses:

  Nu skal det siges, at det ikke er min hurtige maskine, og derfor har jeg ikke gået så meget op i, hvor hurtig harddiskene er. Men der er et problem. For harddisk nummer to er næsten dobbelt så hurtig som den første, viser den test, jeg lige lavede.

  Testen

  Jeg bruger programmet HD Tach, som vist er meget godt. Herunder ses resultatet for Harddisk 1. Det er en 28 GB Seagate ATA/66 disk, som jeg sidst testede i forbindelse med modul 4b4, hvor du også kan læse mere om testprogrammet HD Tach.

  Når nu jeg tjekker efter, sløves disken helt tydeligt af at have et gammelt CD-ROM-drev "på slæb". Disken sidder på den primære EIDE-kanal som master, hvilket burde være optimalt! Men dens performance reduceres til cirka det halve af, hvad den burde være. CPU-belastningen er helt urimelig:

  Den anden disk er pudsigt nok en ældre 17 GB Maxtor-sag, der "kun" arbejder ved ATA/33. Den sidder som slave til en HP 8100i brænder. Og det befinder den sig fint ved, den yder faktisk sit optimale!

  Så det var lidt chokerende. Konklusionen må være, at den optimale platform for CD-ROM og CD-R ikke kan forenes med optimal harddisk-performance. I hvert fald ikke under et fælles EIDE-system.

  To maskiner ...

  Generelt anbefaler jeg meget kraftigt, at man som "power-user" får installeret mindst to pc'er. Det er faktisk billigere og lettere at have to maskiner, der dækker hvert sit behov, end at forsøge at få en super-pc til at klare det hele.

  Den ene maskine kan være til e-mail, backup, lager og CD-ROM/CD-brænding. Den anden maskine kan være hastighedsoptimeret. Sådan har jeg det sat op, og der er enorme fordele ved at have to pc'er i sving. Det kræver selvfølgelig et netværk mellem de to pc'er, men det er der ikke hverken det store arbejde eller de store udgifter ved at etablere.

  Alternativt kan man udvide pc'en med en ekstern EIDE controller, der kan trække harddiskene.

  En anden mulighed er at holde sig til SCSI på CD-siden.

  Det blev til et længere svar; men det var godt, at jeg fik tjekket alt dette, så tak for et godt spørgsmål!

  Med venlig hilsen

  Michael Karbo


 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.