Harddisk, opgradering, 3...

03.01.01

 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...

 • Jeg har købt mig en ny stor harddisk (Maxtor 20 GB) til min lidt ældre PC (1997, 200 Mh) - og det er også lykkes mig at installere dyret. Jeg har fået en dejlig masse lagerplads, men det hele køre lidt sløvt. Det viser sig, at alle drevene (C, D og E) kører i DOS-kompatibel mode. Jeg har ikke kunnet finde årsagen til det, og alle forsøg på at afhjælpe fejlen har ført til ingenting. Men nu tror jeg, at jeg er på sporet: Jeg kom til at læse det med småt i harddiskens installationsvejledning, og af den fremgår det, at min BIOS er for gammel. Den må ikke være fra før september 1997, og det er lige, hvad den er: 14. februar 1997.

  Installationsprogrammet har indlæst en EZ-BIOS, hvad det så er, og det fungerer, men med hiv og sving. Nu så mit spørgsmål: Er det tilrådeligt selv at forsøge at opdatere BIOS. Det er en Award Modular BIOS v4.51PG, og det ser ud som om, man kan bestille en opgraderingsæske på internettet. (Er det dyrt?)

  Det virker lidt langhåret, og der er vel alle muligheder for, at det kan gå galt – eller hvad? Jeg vil jo nødig forvandle min maskine til en crysantemumbombe. Dem går jeg ikke ind for. Jeg bør nok lige tilføje, at jeg, nu da låget var af maskinen, benyttede lejligheden til at opgradere min veltjente Windows 95 til Windows ME.

  Det kan være min diagnose er helt forkert, men under alle omstændigheder håber jeg, du har et godt råd.

  Hilsen Bent Larsen


  Karbo svarer

  Hej Bent

  Du har godt fat i sagen. Når du monterer en ny harddisk i en 3-4 år gammel pc, så opstår der problemer. De kan opleves på forskellig måde, og de kan løses på forskellige måder.

  I dit tilfælde ser du i Windows System, at drevene (partitionerne) arbejder i DOS-kompatibel mode. Det betyder, at Windows ikke kan benytte en 32 bits driver til til dem; drevene styres derimod af gammel og langsom 16 bit systemsoftware. Og det vil du oplever som en sløv affære.

  Så har du installeret noget EZ-BIOS, som jeg ikke kender. Men der findes forskellige programmer, der angiveligt arbejder sig udenom problemet. Det lader ikke til at virke.

  Du kan godt opdatere BIOS. Du skal bare være meget sikker på, hvad du gør. Og det betyder, at du skal hente en BIOS-opdatering som 100% specifikt er beregnet på dit bundkort - den helt rette model. Opdateringen koster ikke noget, men det kan være en lidt tricky affære at få det installeret. Det tror jeg ikke, du skal begive dig i lag med.

  Jeg synes, at du skal indstille dig på, at dit oldgamle bundkort snart skal på pension. Du vil få stor, stor glæde af et nyt bundkort med en 7-800 MHz CPU og noget moderne RAM.

  Hvis du vil udskyde denne tunge beslutning et halvt års tid, så køb en lille PCI-baseret EIDE-controller. De koster et par hundrede kro ner, og sådan en kan få din moderne harddisk til at spille perfekt sammen med det gamle bundkort!

  Læs også de to foregående spørgsmål.

  Med venlig hilsen

  Michael Karbo


 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.