Windows 98, geninstallation...

03.12.00

 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...

 • Hej MK

  Har just læst nogle spørgsmål og svar. Du skriver en del gange, at det anbefales at reinstallere Windows. Jeg har i øjeblikket et underligt skærmproblem. Den går i flimmer i starten, men efter 5 - 15 min. bliver den normal - af sig selv altså. Jeg tror, det er noget jeg har installeret en gang, der er synderen, og ville derfor gerne begynde forfra. Problemet er nu: Hvordan gør man? Der var jo installeret Win.98 da jeg købte maskinen, og der følger en Win.98 cd med, men jeg har ladet mig fortælle, at man ikke bare formatterer c-drev, og så sætter cd'en i.
  Du har garanteret skrevet et eller andet sted, hvordan man gør, men jeg kan ikke lige finde det. Jeg ville være meget taknemmelig for et hint.
  På forhånd tak,

  Med venlig hilsen PC Iversen.


  Karbo svarer

  Hej PC

  Det er rigtigt, at jeg meget ofte råder til gen-installation af Windows. Det skyldes, at jeg selv oplever det igen og igen, at det er den eneste kur mod i øvrigt uforstgåelige fejl, der er opstået i systemet.

  Jeg overvejer en større artikel om emnet, men lad mig kort ridse op, hvordan det kan gøres. Man kan geninstallere på flere måder.

  Windows-filer på harddisk

  Under alle omstændigheder er det praktisk at have en kopi af Windows-filerne fra installations-CD-ROM'en i en mappe på harddisken (fx i C:\diske\w98sedk). Det er nummer ét!

  Blød metode

  Det kan gøre "blødt", hvor der ikke ændres i data. Det betyder, at alle programmer og øvrige data fortsat kan bruges. Det foregår ved, at du kører Windows-installations-programmet (install.exe) fra Windows. Pc'en er altså tændt, og du benytter stifinderen til at aktivere install.exe.

  Når installationen kører, fungerer den helt normalt, så du skal indtaste serienummer osv.

  Ulempen ved den "bløde" metode er, at den sjældent fjerner alle de fejl, der er akkumuleret i Windows-systemet. Fordelen er, at metoden er enkel og ufarlig; alle kan prøve den uden fare for at ødelægge noget. Så start med den!

  Middelhård metode

  Den middelhårde metode er lidt mere krævende. Brugeren skal kunne n oget mere - til gengæld kan den være meget mere virkningsfuld.

  Du afslutter Windows og går til MS-DOS tilstand:

  Herfra bruger du DOS-kommandoer til at aktivere install.exe. Hvis Windows-filerne er placeret i mappen, som jeg tidligere beskrev, hedder disse kommandoer:

  cd \ [Enter]
  cd diske [Enter]
  cd w98sedk [Enter]
  install [Enter]

  Så aktiveres installations-programmet, og det giver en langt mere "brutal" gen-installation. Her overskrives en række systemfiler, der ellers forbliver uberørte ved den "bløde" metode.

  Efter denne installation virker Office og andre Windows-programmer ikke; de skal også geninstalleres. Til gengæld bevares de personlige data, der gemmes i mapper i Windows-strukturen. Det drejer sig især om data fra Internet Explorer, Outlook og Outlook Express, som Microsoft (ret upraktisk) insisterer på at lagre under mappen c:\Windows.

  Jeg foretrækker selv denne middelhårde metode. Det kræver, at jeg har klarhed over, hvilke programmer, jeg har brug for, da de fleste af dem skal geninstalleres. Derfor har jeg eksempelvis filerne fra Office-CD-ROM'en liggende på harddisken (i mappen c:\diske\off2000).

  Den hårde metode

  I ny og næ er der brug for mere krasse midler. Den hårdeste metode går ud på at reformatere harddisken (c-drevet). Det kræver, at du har total backup af alle dine data (dokumenter mv.) samt at du har alle installationsfiler ved hånden. Det kræver også, at du har en DOS-boot diskette, som du kan starte pc'en med.

  Hvis der er behov for det, kan man evt. benytte FDISK til at slette og genetablere harddisk-partitonen, som Windows skal installeres på.

  Den nhårde metode vil jeg bestemt ikke anbefale til begyndere. Den kræver en vis rutine bl.a. med DOS.

  En anden forudsætning er (næsten), at man har to harddiske (eller partitioner) i pc'en. For så kan alle bruger-data flyttes til D-drevet, inden man sletter hele C-drevet.

  En variant af den hårde metode går ud på at slette Windows-mappen. Det skal gøres fra DOS-prompt. Det er lidt hurtigere end at formatere hele disken, og det virker stort set lige så godt. Blot skal du her være opmærksom på mappen C\Programmer, der indeholder en masse "døde" programmer - husk at få ryddet op i den.

  Backup af bruger-data

  Når du benytter en af de hårde metoder, skal du huske at sikkerhedskopiere en lang række bruger-data, før du formaterer harddisken.

  Det drejer sig om alle dine egne tekstbehandler-dokumenter, regneark, grafikfiler, HTML-filer, MP3'er mv. Derudover er der alle de filer, der gemmer sig i Windows-mappen. Det er fx:

  Outlook.pst-filen, der indeholder al e-mail mv. Den befinder sig gerne i C:\WINDOWS\Local Settings\Programdata\Microsoft\Outlook.

  Hvis du er Outlook Express-bruger, så ligger dine bruger-data i en mappe i stil med C:\WINDOWS\Application Data\Identities\{..et eller andet nummer ...}\Microsoft\Outlook Express.

  Husk også adressekartoteket, som ligger i C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Address Book.

  Dine Foretrukne Internet-genveje er måske også værd at kopiere. De befinder sig i C:\WINDOWS\Foretrukne

  Du kan måske også kopiere de genveje, der er placeret i Quick Launch-linjen (de små knapper over proceslinjen). De befinder sig i C:\WINDOWS\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch

  Se i øvrigt også næste spørgsmål, der omhandler backup af nogle af disse data.


  Det blev til en længere artikel - jeg håber, at den kan bruges! Se også denne artikel og denne.

  Med venlig hilsen

  Michael Karbo


 • Næste
 • Forrige
 • Spørgsmål & Svar ...


  Copyright (c) 1996 - 2001 by Michael B. Karbo.