KarbosGuide.dk

Photoshop RAW filter (med JPEG2000-support)

 • Næste side
 • Forrige side

  idg580


 • April 2003. Adobe har nu udviklet et filter til Photoshop, der både løser problemet med RAW-filer fra de digitale kamera og understøtter filformatet JPEG 2000.

  RAW-formatet

  Som beskrevet i hæftet "Digitalkameraet fra A til Z", så kan alle bedre kameraer lagre i et RAW-format, der indeholder billedets rene, ubehandlede data.

  Jeg fotograferer selv i øjeblikket med Canon G2, som kan gemme i RAW-filer. Normalt gemmer jeg billeder i JPEG, men det giver som bekendt et vist tab. Med RAW-formatet komprimeres billeddata med en tabsfri algoritme, så alle de detaljer, kameraet opfanger, ender i billedfilen.

  Der er store fordele ved RAW, som ubetinget giver det bedste billedresultat. Problemet med RAW er, at det ikke er et standardiseret format. Det kan du læse meget mere om i det nævnte hæfte, men i praksis betyder det, at man skal åbne RAW-filen med et specielt filter.

  Nu kan Adobe altså levere et plugin til Photoshop, så RAW-filer kan åbnes direkte fra Photoshop.

  Justeringer i de rå data

  Når du åbner filen, kan du fastlægge en række parametre som hvidbalance mv. Det foregår i en stor dialogboks, hvor resultatet løbende opdateres. Det er en fordel at foretage så mange farvejusteringer som muligt allerede på dette tidspunkt. Det giver simpelthen en bedre billedkvalitet:

  Bedre forstørrelser

  En anden rigtig god mulighed består i at forstørre (upsample) billedet allerede i denne dialogboks. Normalt er det problematisk at forstørre digitale billeder. Det kan aldrig blive rigtig godt, da programmet er nødt til at gætte sig til nye pixels ved interpolation. Alt det er grundigt beskrevet i hæftet "Webgrafik - lær det selv".

  Adobe har indbygget en ny upsamplings-engine i dette plugin, som skulle give en langt bedre interpolation. Så hvis du ved, at du af en eller anden årsag er nødt til at have billedet (eller et udsnit af det) forstørret, så er det en stor fordel at gøre det allerede under RAW-konverteringen:

  Når du er færdig med justeringerne indlæses billedet ganske normalt, og du kan beskære og efterbearbejde det i Photoshop.

  Hvis du vil bevare den høje billedkvalitet, må du enten gemme billedet i et format med tabsfri kompression (som PNG24 eller evt. TIFF), eller bevare billedet i den oprindelige RAW-fil, der er det ægte "digitale negativ". Du kan ikke gemme i samme RAW-format igen.

  Et eksempel

  Her ser du resultatet af et lille og ikke særligt videnskabeligt forsøg. Jeg har taget samme billede i tre kvaliteter. Hvidbalancen er ikke ens, men du skal lægge mærke til støjen i de tre billeder. I den øverste udgave (RAW-optagelsen) er der tydeligt mindre støj (fnuller) omkring bogstaverne:

  RAW-formatet er beregnet til de krævende fotografer, der vil have det bedste billedmateriale overhovedet. Med det Photoshop-plugin er håndteringen af filerne blevet meget lettere!

  Photoshop kan benyttes til RAW-billeder fra følgende kameraer:


  JPEG-2000 formatet

  Som tidligere beskrevet på disse sider, så findes der en forbedret udgave af JPEG-filformatet. JPEG2000 kaldes den, og filtypen er fx .JP2.

  Der var store forventninger til filformatet, da det blev annonceret, men den helt store succes er dog udeblevet.

  Adobe har fornuftigt nok inkluderet JP2-support i det lille plugin fra Adobe. Det betyder, at du nu både kan åbne JP2-filer og gemme i formatet:

  JPEG2000 bliver næppe den store revolution, men Adobes plugin er en fortræffelig udvidelse af et i forvejen fremragende program!

  Læs vores bestseller om Photoshop.


 • Næste side
 • Forrige side


  Copyright 2003 Michael Karbo.