Selvstartende CD-ROM'er ...

Vi har gennem tiden fået en del spørgsmål, der går på, hvordan man får en CD-ROM til at autoloade et bestemt dokument. Man vil fx lave en CD-ROM med en masser fotos, der er gemt i HTML-dokumenter.

Når modtageren så sætter CD-ROM'en i drevet, skal en bestemt hjemmesider (fx start.htm) automatisk åbnes. Det skal skal ske, uden at brugeren klikker på filen, det skal ske af sig selv, som man kender det fra installations-CD'er fra de store programhuse:

Det er ikke svært, hvis man lige henter et lille program, der hedder autorun.exe. Det viser sig nemlig, at Windows selv kan åbne enhver program-fil (med efternavnet .EXE), der ligger i rodkataloget på en CD-ROM. Men dette gælder ikke dokument-typer som HTML-filer (.HTM) eller Word-filer (.DOC).

Dokumenter kan ikke åbnes automatisk - ikke uden hjælpeprogrammet autorun.exe. Det kan du hente her. Filen fylder 6 KB.

Autorun-programmet findes i mange freeware-varianter; denne er udviklet af Tarma.com. Hent denne fil, hvis du vil have program med dokumentation.


Installationen

Når først du har autorun.exe, er det utroligt let at lave en selvstartende CD-ROM. Der skal kun to ting til:

 • Du skal oprette tekst filen autorun.inf
 • Filerne autorun.inf og autorun.exe skal placeres i rodkataloget på den CD-ROM, der skal kunne selv-åbne.

  autorun.inf

  Den lille tekst-fil autorun.inf indeholder oplysninger om, hvilket dokument, der skal åbnes, når CD-ROM'en sættes i drevet. Det er meget let, der skal bare være disse to linjer, hvis du fx skal åbne et bestemt HTML-dokument:
  [autorun]
  open=autorun.exe start.htm
  Linjerne kan kopieres direkte herfra. Hvis du fx vil have CD-ROM'en til at autoloade Word med et bestemt dokument, kunne det se således ud:
  [autorun]
  open=autorun.exe Hej_ven.doc
  Det var det hele - god fornøjelse!


  Copyright 2001 Michael Karbo.