NYT OM LEKSIKA

Verdens bedste Lexicon er på Nettet!

Vi er fans af de store tunge leksika her i huset. Store Nordiske Konversations Leksikon fra starten af det 20.århundrede har været favoritlæsning siden barndommen.

Men 1911-udgaven af Encyclopedia Britannica betragtes af mange som verdens bedste leksikon nogensinde. Og nu er det kommet på nettet!

Se: 1911encyclopedia.org

Dette fantastiske værk blev udgivet for mere end 90 år siden. Nu er der nogen velmenende mennesker, der har brugt år på at scanne hele molevitten. Og så er det lagt gratis ud på nettet!

1911-udgaven af Encyclopedia Britannica er fyldt med historiske oplysninger og fremragende artikler, som det er svært at finde andetsteds.

Rent faktisk nåede jeg (lidt pudsigt) at købe 2002-udgaven af Encyclopedia Britannica på DVD lige 14 dagen inden, jeg opdagede 1911-udgaven på nettet. Og det er helt pinligt, for DVD-udgaven har slet ikke den kvalitet i artiklerne som 1911-udgaven, det er i hvert fald mit indtryk. Jeg er ret skuffet over DVD-sagen, men vildt begejstret for onlineudgaven af det gamle standardværk.

1911-udgaven fyldte 29 bind og indeholdt over 44 million ord. Artiklerne var skrevet af mere end 1500 forfattere, der hver var førende indenfor deres felt. Til fx bred, historisk søgning findes der næppe noget bedre værk.

I 1911 var det engelske emperium på sit højeste - og Encyclopedia Britannica var ligesom den ultimative udgivelse - skabt med frisind og oplysning af højeste karat.


Copyright 2002 Michael Karbo.