Private mapper i Outlook

Her er et tip, som du måske kan bruge, hvis Outlook er dit e-mail-program. Det drejer sig om placering af PST-filen eller -filerne.

Outlook lagrer nemlig alle dine e-mails (alle mapperne) i en eller flere PST-filer. Jeg har selv altid haft svært ved at finde ud af systemet. Som standard lagres al mailen nemlig i en fil kaldet Outlook.pst, som gemmes af vejen i en obskur mappe, som man aldrig kan huske.

Hvorfor er det vigtigt? Jo, jeg vil gerne kunne lave backup af mine mails. Jeg tager ofte backup, og det gør jeg af alle mine dokumenter, det være sig Word-filer, regneark, billeder, HTML-dokumenter og mails!

Derfor vil jeg gerne kunne placere Outlook-filerne i en mappe under C:\tekster, som er den mappe, der indeholder alle mine dokumenter - alt det der skal sikkerhedskopieres.

Og hvordan gør man så det? Ja, der lader til at være flere måder. Jeg har selv prøvet det på fire maskiner, og de opførte sig rimelig forskelligt. Så her er to fremgangsmåder, jeg vil skitsere. Du skal nok rode lidt med det selv, for at få det til at virke!


Opret en privat mappe

Der er ikke meget hjælp at hente i Outlook, og de forskellige menufunktioner er rodet rigtig grundigt sammen. Imidlertid kan du installere en knap til private mapper.

Vælg menupunktet Funktioner --> Tilpas:

Find knappen Privatmappefil i kategorien Filer:

Træk knappen op til værktøjslinjen. Klik derefter på den. Så åbner en dialogboks, som bruges til at oprette ny privatmappe-filer. Og de kan placeres, hvor du vil:

Du skal lave endnu et navn til privatmappefilen. Det er ikke filnavnet, men det navn, du vil kunne se i Outlook:

Når du har oprettet en ny privatmappefil, vil den optræde i mappelisten, næste gang du åbner Outlook. Her har jeg tilføjet tre privatmappefiler (1999, Jette1 og mk2), som mine e-mails er fordelt mellem:

Herefter kan du simpelthen flytte dine forskellge mapper fra den gamle privatmappefil til den ny. Du trækker dem med musen, hvorefter data flyttes fra den ene PST-fil til denn anden.

Hvis du højreklikker på den ny privatmappefil, kan du vælge Egenskaber, og derefter bla. få lov til at komprimere filen:


Adgang via Kontrolpanelet

En lille applet i Kontrolpanelet kaldet Post (eller Mail, i de nogle udgaver af Windows) giver adgang til at benytte private mapper i Outlook. Åbn den:

Nu kan du tilføje eksisterende privatmappefiler til din Outlook:

Du skal simplethen udpege den PST-fil, du vil have tilføjet. herefter vil den kunne ses i Outlooks mappeliste. Denne fremgangsmåde er meget god, hvis du vil placere din mail på et netværk og evt. adgang til mapperne fra andre pc'er.


Jeg håber, at du kunne bruge dette tip! Det er ikke en komplet beskrivelse af af hele emnet privatmappefil, så langt fra da. Men artiklen kan forhåbentlig bruges som "appetitvækker".

Se også artiklen om Nelson Email Organizer.

Læs også om backup af Outlook data her.


Copyright 2001 Michael Karbo.