Klik på banneret, så støtter du vort arbejde.

Windows Me

Hvad er Windows Millenium edition? Lad os lige se kronologien.

 • Windows 98 kom i sommeren 1998.

 • Den blev hurtigt efterfulgt af Windows 98SE, som reelt var en ny udgave af samme OS.

 • Så fulgte Windows 2000, som egentlig er server-operativsystemet Windows NT i ny klæder, og som ikke har noget som helst med Windows 95/98 at gøre.

 • Endelig fulgte i år 2000 Windows Me, hvilket står for Millenium Edition, altså "årtusinds-udgaven", og som er en videreudvikling af Windows 95/98.

  Ingen adgang til DOS

  Windows 2000 er udstyret med en ny brugerflade i forhold til Windows 98/98SE, som havde det originale Windows 95-agtige look. Denne ret nydelige og elegante brugerflade gik videre til Windows Me.

  Me er altså en videreudvikling af Windows 98SE med samme brugerflade som Windows 2000. På det mere tekniske plan, er der sket en del med Windows Me. Først og fremmest er den såkaldt "rene DOS-tilstand" fjernet, så brugeren ikke har adgang dertil.

  I alle udgaver af Windows 3, 95 og 98 havde man DOS liggende under Windows. Det betyder, at pc'en rent faktisk indlæste et gammelt 16 bit styresystem, før (eller under) Windows, som først blev indlæst herefter.

  Det sker stadig i Windows Me, men det gør Windows 2000 ikke - derfor er det et helt andet OS (operativsystem). Men hvor Windows 95/98 gav fri mulighed for at afslutte den grafiske 32 bits brugerflade og returnere til DOS, så er denne mulighed forsvundet i Windows Me.

  Her er man låst i Windows-skallen. Man kan stadig afvikle DOS-bokse (se eksemplet i denne artikel), som man altid har kunnet under Windows 95/98, men du kan ikke "afslutte til DOS". Det er den helt store "nyhed" i Windows Me.

  Mange vil ikke opleve det som et savn, men personligt gør jeg det, for der filhåndteringsopgaver mv. som er langt hurtigere at klare i DOS. Og da jeg kan se, at Microsoft så let som ingenting kunne have bevaret muligheden for og dermed fleksibiliteten i DOS-tilstanden, så er jeg ikke begejstret for denne udvikling. Det er helt tydeligt en marketings-stunt, som skal få Windows Me til at ligne Windows 2000 endnu mere.

  Ikke særlig godt ...

  Udover den manglende DOS-tilstand og den ny Windows 2000-like brugerflade er der også andre ændringer under overfladen i Windows Me. Der er selvfølgelig rettet en masse fejl i forhold til Windows 98SE (og så er der kommet en række ny til). Det er mit indtryk at der optimeret i hukommelsesstyringen, som fungerer endnu bedre. Der er også bedre understøttelse for USB og diverse multimedie-funktioner.

  Der er masser af problemer med Windows Me. De knytter sig meget til Internet Explorer og afvikling af JavaScripts mv. Flere læsere oplever at alt går meget langsommere med Me i forhold 98SE - med identisk udstyr. Jeg så en stor test i et amerikansk hardware-magasin, hvor den generelle trend var, at alt kørte mærkbart langsommere under Windows Me end under 98SE. Der lader så til at være store individuelle forskelle fra pc til pc.

  Mit bud er, at man skal holde sig fra Me. Det er formentlig den dårligste version af Windows 98 overhovedet!

  Hvis du vil i gang med Me, så gør det med disse forbehold:

 • Behold Windows 98 på maskinen.
 • Lav en "ren installation" af Me.

  Du kan bruge programmet MSTBoot, som beskrevet her til at lave en multiboot-opsætning. Når jeg skriver ren installation, mener jeg, at du ikke skal opgradere Windows 98. Installer allerhelst Me på et helt tomt, nyformateret D-drev. Der kan gå totalt ged i det, hvis du prøver at installere "oveni" Windows 98 - så kan der være alverdens fejl og ustabilitet. Det kan man læse meget mere om i UseNet nyhedsgrupperne - de er fyldt med skrækhistorier om Windows Me.

  Til gengæld forventer jeg mig meget af Windows XP. På en af mine pc'er benyttede jeg en betaverseion af XP og siden VERSIONEN RC1 (Release Canditate, den næstsidste beta), og DET HAR KØRT UTROLIGT GODT.


  Copyright 2001 Michael Karbo.